Arthur Elias neemt afscheid als wijkvoorzitter

Na 14½ jaar als voorzitter van buurtvereniging Maredorp-de Camp nam Arthur Elias vorige week afscheid. Op de buitengewone algemene ledenvergadering werd hij benoemd tot erelid. Wethouder Ashley North kwam hem persoonlijk complimenteren en bracht een presentje mee. Ook van de laatste taak van een goede voorzitter, kweet hij zich ten volle. Hij zorgde voor een waardige opvolger in de persoon van Lizette Ploeg. Voorzitters van buurtverenigingen worden in Leiden door critici wel eens gestereotypeerd als oude grijze witte mannen. In plaats van dat men blij is dat er mensen zijn die zich voor hun wijk willen inzetten. Maar Lizette Ploeg voldoet in ieder geval niet aan deze misplaatste vooroordelen: zij is vrouw en heeft bovendien mooi rood haar.

Arthur Elias, geboren in Den Haag, ging in 1965 in Leiden rechten studeren, waar hij in 1975 ook promoveerde tot doctor in de rechtsgeleerdheid. Zijn gehele werkzame leven bracht hij aan de Leidse universiteit door. Al vóór zijn pensioen in 2015, zette hij zich onvermoeibaar in voor zijn buurtbewoners. Hij hoefde geen spreekuur thuis te houden, want iedereen kon hem dagelijks spreken op straat als hij z’n hond Coco uitliet. Altijd maatschappelijk actief. Hij was één van de oprichters van buurtvereniging – nu stichting – Hogewoerd. Bijna een kwart eeuw zette hij zich in voor de individuele en collectieve belangen van zijn buurtgenoten. De gemeente peperde hij bij elke evenementenaankondiging net zo vaak in als zij het (niet) horen wilde: ‘De leefbaarheid en levendigheid in de wijk moet wel in balans blijven’. Als wijkvertegenwoordiger was hij verder onder anderen actief in de herinrichting van de Hooigracht-Pelikaanstraat, vergroening Kaasmarkt en het achterste deel van de Haarlemmerstraat.  Zijn opvolger Lizette Ploeg is ook geen onbekende in het Leids vrijwilligerswerk en o.a. actief bij de ‘Leidse Gesprekken’ die participatie van burgers stimuleert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *