Wat was rustig aan de Nieuwjaarswisseling?

De schade aan gemeentelijke eigendommen bij Oud en Nieuw viel mee dit jaar, slechts € €35.308 en in Leiden is gelukkig geen geweld gebruikt tegen hulpverleners.  Dat is de toon van berichtgeving. Volgens de evaluatie waren geen incidenten en excessen van enige betekenis evenmin werden aanhoudingen verricht.

Alleen in Roomburg/Meerburg werd het even na middernacht onrustig. Er werd veel illegaal vuurwerk afgestoken en vernielingen gepleegd. Een politiecamera werd vernield. De Mobiele Eenheid werd opgeroepen maar kwam niet in actie. Het aantal aanhoudingen dit jaar was ‘0’ vorig jaar 11. Het aantal vuurwerk incidenten 27, vorig jaar 24. Het schadebedrag aan gemeentelijke eigendommen was dit jaar minder dan vorig jaar, €35.308 en vorig jaar € 40,110.

Afvalbakken, ondergrondse vuilniscontainers, staatmeubilair en parkeerautomaten moesten ’t ontgelden. Er werden in de vuurwerkvrije zones zes boetes voor overtredingen en 132 kilo (illegaal en legaal) vuurwerk in beslag genomen. Over de schade die bedrijven en particulier hadden, wordt niet gerept.

De waarnemend burgemeester Van der Velden, belast met openbare orde en veiligheid, beloofde vorig najaar binnen 3 tot 5 jaar een vuurwerk vrij Leiden. Op papier, natuurlijk. Hij ging daarin verder dan zijn ambtsvoorganger Lenferink die met een inktvlek strategie, te beginnen in de binnenstad, het vuurwerkverbod jaarlijks met nieuwe wijken wilde uitbreiden. Oud-burgemeester huldigde het standpunt dat je niets moest verbieden als je het verbod niet kunt handhaven. Van der Velden heeft meer haast voor zijn opvolger. Als goedmakertje heeft hij in z’n hoofd de Leidenaren op een professionele vuurwerkshow of licht- en geluidsshow te trakteren. Volgens Lenferink, kost dat handen vol geld en schieten de buitenwijkbewoners echt geen vuurpijl minder mee de lucht in. Velen hebben de stille hoop dat een landelijk vuurwerkverbod wordt afgekondigd en daarmee hun problemen opgelost zijn. Maar de veranderde politiek verhoudingen in Den Haag maken dat de komende jaren zeer onwaarschijnlijk. Op doemee. Leiden staat nu een vragenlijst die in 5 minuten ingevuld kan worden en antwoord geeft op de vraag hoe de Leidenaar Oud en Nieuw wil vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *