De perfecte burgemeester van Jamie de Groot

“Aardig dat je mij hebt gevraagd wat voor soort burgemeester in Leiden benoemd moet worden, maar eerlijk gezegd heb ik geen idee wat zo iemand in het Stadhuis doet”. “Ik ben danser van mijn vak en werk als regisseur”. “Is een burgemeester soms een soort regisseur? Want van regisseren heb ik wél verstand”.

door Hans Schuurman

Jamie de Groot (30) woont in Leiden en maakte van zijn droom zijn beroep. Na zijn middelbare school volgde hij de opleiding hedendaagse dans voor jazz en musical in Amsterdam. Als freelancer werkt hij ook als docent, regisseur/producer. “Ik heb een goed leven waarin ik zowel mijn artistieke ambities als de mogelijkheid om in mijn levensonderhoud te voorzien, kan verenigen”. De kunstenaars in Leiden kennen elkaar en mijn vakgenoten zijn min of meer ook mijn vrienden. Misschien is er meer werk en valt meer te verdienen in Amsterdam of Rotterdam, maar Leiden is leuker”. “De afgelopen 10 jaar is in Leiden de kunst flink in beweging. Maar de burgemeester heb ik nog nooit gezien, was ‘t niet een wat oudere heer of zo?”

De Groot: “”Mijn perfecte burgemeester moet maximaal 40 jaar zijn, man of vrouw maakt niet uit en zijn politieke afkomt kan me ook niets schelen”. “Jong en creatief met belangstelling voor cultuur, dat moet hij of zij zijn. Een regisseur die inspireert, aanmoedigt en ‘t beste haalt uit z’n mensen. Iemand die net als wij in onze voorstellingen met beweging en muziek doordringt tot het diepste wezen in de mens bezielt”.

“Als ik te zweverig word, moet je ’t maar zeggen, hoor. Maar zo’n burgemeester komt natuurlijk vaak met klagende, boze, gefrustreerde en/of geïrriteerde mensen in aanraking. Hun klachten en protesten, dat moet hij zich realiseren, hebben vaak een diepere achtergrond, de burgers zijn vaak om andere redenen ontevreden of diep ongelukkig. Een goede regisseur/burgemeester doorziet dat, scheidt die onlustgevoelens, schept een veilige sfeer, smeedt eenheid en werkt met hen naar een gemeenschappelijk doel”.

Jamie, als jij de nieuwe burgemeester in september 2024 naar één plek in Leiden mag meenemen om hierover met hem te praten, welke plaats kies je en waarover praat je?

DIT ARTIKEL IS DE 10 de IN DE SERIE VAN 12 WAARIN BEKENDE EN ONBEKENDE LEIDENAREN VERTELLEN WAT VOOR BURGEMEESTER ZIJ LEIDEN TOEWENSEN. DE ARTIKELENREEKS WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR HET LEIDS MEDIAFONDS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *