De perfecte burgemeester van Sita Dewkalie

Sita Dewkalie is plaatsvervangend griffier van Oegstgeest en algemeen bestuurslid van het Waterschap Rijnland voor ‘Water Natuurlijk’. Geboren in Suriname kwam zij op 7-jarige leeftijd naar Nederland en werkte o.a. voor Oxfam Novib. In 2003, ten tijde van het raadgevend referendum voor de vorige burgemeesterskeuze, was zij GroenLinks gemeenteraadslid. Hoe ziet de volgende perfecte burgemeester van Dewkalie eruit?

door Hans Schuurman

“Ik heb wel meegedaan met de enquête van Citisens over het profiel van de burgemeester. Zo ‘n 20 jaar geleden mochten de Leidenaren een voorkeur uitspreken tussen de twee overgebleven kandidaten, Lenferink en Groen. En 30% van alle Leidenaren bracht ook hun stem uit. De betrokkenheid van de bevolking was toen groot. Ik ben benieuwd hoeveel mensen de enquête nu hebben ingevuld en welke categorieën inwoners. De afstand tussen de burger en de politiek die ik op veel terreinen bespeur, baart mij zorgen. Dat is, om te beginnen, een uitdaging voor de nieuwe burgemeester”.

Dewkalie vertelt dat zij altijd en overal een strijd voert voor meer vrouwen in besturen. “Het zal je dus niet verbazen dat ik nu eindelijk wel eens een vrouwelijke burgemeester voor Leiden wil. Natuurlijk, een geschikte burgemeester. En begin nou alsjeblieft niet over kwaliteit. Natuurlijk solliciteren er ook geschikte vrouwen. Burgemeester van Leiden? Een vrouw dus.”

Een vrouw tussen de 30 en 40, verbindend moet zij zijn en authentiek kunnen luisteren. Een burgmeester met léf, van een indrukwekkende loopbaan op papier ben ik niet onder de indruk. Wel een creatieve vrouw die van het gebaande pad durft af te wijken. Ze moet de ‘gewone’ Leidenaren ontmoeten, zo iemand die zonder aankondiging een buurthuis binnenloopt, een spreekuur in de wijk bijwoont, met buurtbewoners praat onder een wandeling. Onaangekondigd het liefs, pers of fotograaf hoeft er niet bij, dat leidt maar af.

Water Natuurlijk

“En stilletjes hoop ik dat zij ook een beetje verstand heeft van water natuurlijk. Dat is mijn drive in de politiek. Droge voeten, schoon en gezond water en bescherming tegen de klimaatbedreigingen in de stad door hoosbuien, droogte en hittestress”.

Sita: Als jij de nieuwe burgemeester in september 2024 naar één plek in Leiden mag meenemen om hierover met haar te praten, welke plaats kies je en waarover praat je met haar?

DIT ARTIKEL IS DE 11 de IN DE SERIE VAN 12 WAARIN BEKENDE EN ONBEKENDE LEIDENAREN VERTELLEN WAT VOOR BURGEMEESTER ZIJ LEIDEN TOEWENSEN. DE ARTIKELENREEKS WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR HET LEIDS MEDIAFONDS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *