Bodemgesteldheid Merenwijk heeft kuren

Verzakt de Merenwijk, stijgt het water en wonen de Merenwijker op een vuilnisbelt? Gemeenteraadslid Antoine Teeuwen (SP) stelde vragen naar aanleiding van een zinkgat op de Azaleaduin, een ondergelopen kruipruimte aan de Damloperwerf en de binnenzee op het diepste punt van de voet- en fietstunnel Kiekedief. Natuurlijk ziet iedere Merenwijker dat het treetje naar de tuin steeds groter wordt, maar wat is er nog verder aan de hand?

De Merenwijk is in de jaren ’70 gebouwd op slappe veen en kleiachtige veengrond in de Broek en Simontjespolder. Werd met zand opgehoogd, de woningen én riolering werden keurig onderheid. Door het gewicht van de zand ophoging treedt restzetting op en zakt de ondergrond. Volgens de gemeente is de bodemverzakking in Azaleaduin echter een plaatselijke ongelijkmatige zakking. Mogelijk heeft daar vroeger een watergang gelopen.

Het waterleidingnetwerk in de Merenwijk is solide, verzekert Dunea die verantwoordelijk is voor het waterleidingnet. Toch liep door een leidingbreuk de kruipruimte van een Damloperwerf woning vol, hoe zit dat? “We zijn continue bezig met het vervangen (vernieuwen) van de leidingen, aldus Dunea. Merenwijk waterleidingen van rond 1970 en er bestaat een verhoogd risico voor lekkages als gevolg van verzakkingen”.

Oorzaak van de lekkage in de voet- en fietstunnel, de Kiekendief was breuk van een hoofdleiding. Door weersomstandigheden en hoogwater was de tunnel twee maanden afgesloten. Dit leverde gevaarlijke verkeerssituaties op bij het oversteken van de IJsselmeerlaan. Er was wel een klacht voor nodig Dunea opmerkzaam te maken van ’t uitblijven van reparatie. Het lek werd op 5 en 6 februari gerepareerd.

En zijn de verzakkingen nou omdat de Merenwijk gedeeltelijk op een vuilnisstortplaats gebouwd is, wilde Teeuwen nog weten. De gemeente: “De Merenwijk is niet gebouwd op een vuilstartplaats”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *