De perfecte burgemeester van de studenten Patrick en Alfons

De studenten politicologie Patrick Daamen en Alfons Hooft hebben ’t in hun Leiden geweldig naar de zin. Ze zien hun studietijd als meer dan alleen voorbereiding op een goede loopbaan. En wat voor burgemeester vinden zij moet hier benoemd worden? “Laat de permanente bewoners van Leiden dat nou lekker uitmaken”, luidt hun antwoord. “Wij zijn hier maar tijdelijk en de universiteit behartigt onze belangen goed”.

door Hans Schuurman

Willen jullie met je studie straks als gemeenteraadslid, wethouder of Tweede kamerlid worden? “Echt niet”, reageren zij eensluidend. “Daar is een studie Rechtsgeleerdheid of Bestuurskunde trouwens veel geschikter voor.” De studie politicologie, gaat over macht in haar verschijningsvormen en de politiek is daar slechts een van de speelvelden van. En gemeentepolitiek zeker niet de interessantste”. Daamen en Hooft: “Het is echt een misverstand dat een burgemeester heel veel politieke invloed heeft en dat geldt trouwens ook voor wethouders en gemeenteraadsleden”. “Den Haag bestuurt gemeenten met financiën en laat de uitvoeringbesluiten over aan de gemeente”.

Burgervader of -moeder

studentenstadburgemeester.

“Benoem daarom dus maar een type burgervader of -moeder, eentje die oog heeft voor haar minder bevoorrechte inwoners en die de boel bij elkaar houdt”. Een efficiënte probleemoplosser, misschien? “Ook goed”. “Want eigenlijk vinden wij dat Leiden niet zulke vreselijke grote problemen kent, maar ’t beleid met verstand bijsturen is soms nodig”. “En wat ons studenten betreft; we zijn best wel tevreden hoe de universiteit voor ons opkomt in commissies en besturen. Laat de gemeente zich nou niet buigen over zaken als studenteneenzaamheid, laat dat over aan de universiteit en de verenigingen. En natuurlijk moeten ze zorgen voor woningen voor jonge mensen in het algemeen in haar stad, maar dat zijn meer mensen dan alleen studenten”. De stad kan vast kiezen uit heel veel sollicitanten. Burgemeesters hebben vaak gestudeerd, hadden hún prachttijd, en willen die graag herleven als studentenstadburgemeester. Maar kijk nou verder dan die studenteninwoners die er tijdelijk zijn. Kijk naar de échte Leidenaren, kijk ook naar de buitenwijken.

Patrick Daamen en Alfons Hooft zouden alle studenten zo’n bescheiden plaats in de Leidse samenleving opeisen als jullie? “Dat zal wel niet, maar wij spreken nu dan ook puur namens onszelf en natuurlijk als columnisten van de Studievereniging Politicologie in Leiden (SPIL)”

Zeg, Patrick en Alfons als jullie de nieuwe burgemeester in september 2024 naar één plek in Leiden mogen meenemen, welke plaats is dat en waar praten jullie over? DIT ARTIKEL IS DE LAATSTE IN DE SERIE VAN 12 WAARIN BEKENDE EN ONBEKENDE LEIDENAREN VERTELLEN WAT VOOR BURGEMEESTER ZIJ LEIDEN TOEWENSEN. DE ARTIKELENREEKS WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR HET LEIDS MEDIAFONDS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *