De perfecte  burgemeester voor Leiden (slot)

Het wordt tijd voor een vrouw als burgemeester van Leiden. Een empathische, sociale vrouw met lef van circa 40 jaar. Eentje met ervaring  in het besturen van complexe organisaties. Deze ‘burgermoeder’ moet ook een vastberaden crimefighter zijn, die met name ondermijning bestrijdt. Dit profiel doemt op na twaalf interviews met Leidenaren in Leids Nieuwsblad: zes 30-plussers  en zes 30-minners; de helft vrouw, de helft man.

door Hans Schuurman

Op 7 maart bespreekt de gemeenteraad, in een openbare vergadering, het profiel van de toekomstige burgemeester. Deze profielschets is de basis van de sollicitatieprocedure. Ter voorbereiding schreef de gemeenteraad een enquête uit en raadsleden spraken met mensen met wie de burgemeester nauw samenwerkt.

Aan de hand van deze profielschets, met de gewenste eigenschappen en vaardigheden, gaat een vertrouwenscommissie van raadsleden sollicitatiegesprekken voeren met kandidaten. Vervolgens beveelt zij twee kandidaten aan bij de Commissaris van de Koning. Later bepaalt de raad wie de nummer één wordt. Die wordt voor benoeming bij het kabinet voorgedragen.

Als alles meezit, begint de nieuwe burgmeester van Leiden in september 2024. Dat is anderhalf jaar nadat Henri Lenferink liet weten te willen vertrekken. In Rotterdam gaat ’t sneller. Burgemeester Aboutaleb zegde deze maand op, zijn profielschets moet eind april klaar zijn en ook daar treedt de nieuwe burgemeester dan in september 2024 aan.

Van de twaalf geïnterviewden in Leids Nieuwsblad, bekende en onbekende Leidenaren met verschillende achtergronden, koos de helft voor een vrouwelijke burgmeester. Anderen zeiden: dat maakt mij niets uit. Eén reactie was: “En kom straks nou asjeblieft niet aan met: ’t wordt een man,  omdat hij de geschiktste kandidaat was. Er zijn altijd geschikte vrouwen die solliciteren.”

Een andere geïnterviewde pleit voor “een burgemeester die graag informeel contact maakt. Die bijvoorbeeld op  zaterdagochtend langs de atletiekbaan staat, tussen de andere ouders, om haar zoontje aan te moedigen. Als zij dan naar huis fietst en langs zo’n winkeltje komt dat één blikje softdrink per uur verkoopt, en in het voorbijgaan de eigenaar ziet wegrijden in een BMW, serie 8, dan moet de crimefighter in haar denken: foute boel, daar móet ik het fijne van weten.”  Een  burgemeester staat 24/7 aan.

DIT ARTIKEL IS DE 13 e EN LAATSTE IN DE SERIE WAARIN BEKENDE EN ONBEKENDE LEIDENAREN VERTELLEN WAT VOOR BURGEMEESTER ZIJ LEIDEN TOEWENSEN. DE ARTIKELENREEKS WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR HET LEIDS MEDIAFONDS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *