Meetlat voor hergebruik bouwmaterialen

“Natuurlijk is ons doel 100 % circulair”, reageert wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) strijdvaardig bij de presentatie van de ‘Leidse ladder’.“Met de “Leidse Ladder van circulaire bouw’ geeft de gemeente waarderingspunten voor gebruik van duurzame, hernieuwbare grondstoffen bij de bouw. Maar of haar beoogde doel, die 100%, ook in 2050 gehaald wordt? Er zijn onheilsprofeten die zeggen dat in 2070 alle grondstoffen op zijn.

Volgens Van Delft zet de gemeente Leiden al ontzettend har beste en ze belangrijke stappen gezet. Ze komt vingers te kort bij de opsomming. “Hergebruik gebakken klinkers in wijkvernieuwingsprojecten. Minderen op bestratingsmateriaal voor vergroening. Indien mogelijk alleen vervangen van de toplaag van een asfaltweg zoals bij de Churchilllaan. Speeltoestellen voor kinderen opknappen in plaats van vervangen”. Van Delft vertelt enthousiast over de landelijke bruggenbank. “Onze oude Waaghoofdbrug werd niet afgedankt en ligt nu in Nieuwegein en wist je dat de betonnen brug in het Kanaalpark uit Veenendaal komt”.   

Downcycling

Goed werk zeg, commentarieert ‘Circle Economy’. Maar deze organisatie zet ons meteen met de voeten op de grond. Nu wordt slechts 8 procent van al het bouwmateriaal hergebruikt. Er wordt in Nederland wel veel gerecycled, maar bouwafval wordt vooral laagwaardig hergebruikt. 88 procent van het bouw- en sloopafval wordt gerecycled, en minder dan 10 procent eindigt op de stortplaats of in een verbrandingsoven. Maar daarvan wordt het overgrote deel als gerecyclede sloopafval vermalen tot beton. Deze downcycling wordt gebruikt voor de aanleg van bijvoorbeeld wegen. De bouwsector is ’s lands grootste grondstofgebruiker, en de vraag naar bouwmaterialen neemt flink toe met de beoogde bouw van 900.000 nieuwe woningen tot 2030.

Circulair bouwen draait om slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen waardoor deze oneindig hergebruikt kunnen worden. Je moet denken aan een gesloten kringloop. Het idee is prachtig én zeer noodzakelijk, want we raken ons steeds meer bewust dat grondstoffen eens opraken en onze aarde uitgeput raakt. Over het moment waarop alle grondstoffen in de wereld echt helemaal óp’, daarover verschillen de meningen. Tussen 2050 en 2070 zeggen de voorspellers.

Van 11 tot en met 16 maart 2024 is het de Week van de Circulaire Economie. Met bijeenkomsten, events en workshops in The Fields. Als u een bijeenkomst bezoekt, kijk dan even naar het dak. De staalconstructie van dit paviljoen is afkomstig van de sloop van het ‘Gorlaeus’ gebouw van Universiteit Leiden een paar jaar geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *