Zijlpontje vaart weer

Sinds  1 maart vaart het veerpondje weer tussen het Joppepad in de Merenwijk en de Zijldijk in de Boterpolder. Het is het 31-ste seizoen van schipper James Raghavi. Met de nieuwe fietsroute rond de Kagerplassen verwacht hij een verdubbeling van het aantal passagiers. Hoeveel ga je overzetten James? “Vorig jaar 20.000 passagiers, dit seizoen worden ‘t 40.000”.

De fietsroute rond de Kagerplassen is 25 km. lang van klassiek Hollands Polderlandschap. En de route door de Boterpolder is niet gesloten tijdens het broedseizoen. En er zijn een leuke plekken waar je koffie kunt drinken onderweg, vertelt Raghavi.  Liet hij vorig jaar vol trots zijn automatisch aanmeer – en afmeer systeem zien (op YouTube  Windfighter) . Nieuw dit jaar: “Passagiers kunnen nu bij mij ook pinnen”. Op deze zaterdagmiddag zo vroeg in het seizoen is het al behoorlijk druk. Raghavi moet veel handen schudden, krijgt bear hug’s  en een dame uit de Merenwijk geeft hem een plantje ter verwelkoming. Terug uit de winterslaap James? Raghavi  brengt de wintdermaanden door in Noorwegen. Dan verdwijnt James  in de warme stuurhut, hij houdt niet zo van de kou. “Ik kom oorspronkelijk uit Iran, kwam naar Nederland als een politiek vluchteling”, vertelt hij. “Eind jaren ’70 moest ik om het vege lijf te redden nodig wegwezen voor de Ayatollahs. Oh, ja die foto, dat is niet mijn vriendin maar van Hanny Schaft. Je weet wel, het meisje met de rooie haar, die haar verzetsstrijd met de dood moest bekopen. Zij had minder geluk dan ik, met haar voel ik een verwantschap”. En hoe oud ben je James? “Dat zeg ik niet, ’t zou maar mensen op een idee brengen mij te pensioneren en daar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *