Voor hergebruikte bouwmaterialen krijg je punten

“Natuurlijk is ons doel 100 % circulair”, reageert wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) strijdvaardig bij de presentatie van de ‘Leidse ladder’.“Met de “Leidse Ladder van circulaire bouw’ geeft de gemeente waarderingspunten voor gebruik van duurzame, hernieuwbare grondstoffen bij de bouw. Maar of haar beoogde doel, die 100%, ook in 2050 gehaald wordt? Er zijn deskundigen in de rang van onheilsprofeet die zeggen dat in 2070 alle grondstoffen in de wereld ‘op’ zijn.

door Hans Schuurman

Volgens Van Delft zet de gemeente Leiden al beste beentje voor en maakt belangrijke stappen gezet. Ze komt vingers te kort bij de opsomming. “Hergebruik gebakken klinkers in wijkvernieuwingsprojecten. Minderen op bestratingsmateriaal voor vergroening. Indien mogelijk alleen vervangen van de toplaag van een asfaltweg zoals bij de Churchilllaan. Speeltoestellen voor kinderen opknappen in plaats van vervangen”. Van Delft vertelt enthousiast over de landelijke ‘bruggenbank’. “Onze oude Waaghoofdbrug werd niet afgedankt, die ligt nu in Nieuwegein. En wist je dat de betonnen brug in het Kanaalpark uit Veenendaal komt. Die hebben op de kop getikt voor € 1,- 

Downcycling

‘Circle Economy’ maakt wel wat relativerende aantekeningen bij gedreven recyclelaars . Op dit moment wordt landelijk slechts 8 procent van al het bouwmateriaal hergebruikt. Er wordt in Nederland wel veel gerecycled, zoals bij bouwafval, maar die wordt vooral laagwaardig hergebruikt. Zo’n 88 procent van het bouw- en sloopafval wordt gerecycled, en minder dan 10 procent eindigt op de stortplaats of in een verbrandingsoven. Maar daarvan wordt het overgrote deel als gerecycled sloopafval vermalen tot beton. Deze downcycling wordt gebruikt voor onder anderen aanleg van wegen. De bouwsector is ’s lands grootste grondstofgebruiker, en de vraag naar bouwmaterialen neemt flink toe met de beoogde bouw van 900.000 nieuwe woningen tot 2030.

Circulair bouwen draait om slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen waardoor deze oneindig hergebruikt kunnen worden. Den aan een gesloten kringloop. Het idee is prachtig én zeer noodzakelijk, want we worden steeds meer ervan bewust dat grondstoffen eens opraken en onze aarde uitgeput raakt. Over het moment waarop alle grondstoffen in de wereld echt helemaal ‘op’, daarover verschillen de meningen. Ergens tussen 2050 en 2070 zeggen de voorspellers.

Van 11 tot en met 16 maart 2024 is het de Week van de Circulaire Economie. Met bijeenkomsten, events en workshops in The Fields. Als u daar een bijeenkomst bezoekt, kijk dan even naar het dakconstructie. Het staal hiervan is van dit paviljoen en afkomstig van de sloop van het ‘Gorlaeus’ gebouw van Universiteit Leiden. geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *