Verblijfvergunning Oekraïners verlengd tot maart 2025

In Leiden vangt de gemeente 554 Oekraïense ontheemden op plus nog eens 100 wonen bij particulieren in Leidenaren. Utrecht, het landelijk aanmeldcentrum voor gevluchte Oekraïners, luidde vorige week de noodklok vanwege de aanhoudende stroom vluchtelingen naar ons land. In Nederland verblijven momenteel 106.000 Oekraïners. Wordt Nederland overlopen, leggen wij deze ontheemden te veel in de watten, zoals sommigen beweren?

door Hans Schuurman

Leiden moet volgens het Rijk naar rato van het inwonersaantal bijdragen aan Oekraïners opvang. Het quotum voor Leiden is 550. De ontheemden zijn volgens de gemeente overwegend vrouwen, velen met kinderen. Voor de huisvesting bestaan vijf locaties in Leiden die het stadsbestuur vanwege de tijdelijkheid de nodige hoofdbrekens bezorgt.

Het zijn Stationsplein 107, het oude belastingkantoor, dat sluit in september ‘24 om plaats te maken voor een nieuwbouwwijkje. De Schipholweg 68, wordt in november gesloopt, hier verrijzen appartementen. Lange Mare 43, in het Best Western Hotel, wonen 93 Oekraïners. Lammenschansweg, een voormalige dependance van het gymnasium, is het aantal 6. En ten slotte Houtlaan 55, een oude kantoorflat van het Alrijne ziekenhuis. Na de zomer komen 49 kamers beschikbaar in het verzorgingshuis Groenhove aan de Witte Rozenstraat. De huidige bejaarde bewoners verhuizen naar Foreschate in Voorschoten.  Elke van de vijf locaties heeft een manager, veelal een Oekraïner die al langer in Nederland woont en als vraagbaak dient voor de bewoners.

Leefgeld

De hier wonende Oekraïners krijgen van de overheid € 300 leefgeld p.p. p. mnd. (€ 60 kleedgeld en € 240 voor maaltijden). Is Nederland overdreven royaal, ‘t gekke Henkie van Europa? In Duitsland wonen iets meer dan een miljoen gevluchte Oekraïners. Zij krijgen € 500 p.p. p. mnd. voor een gezin met twee jonge kinderen is dat bedrag € 1.759. In België wonen 70.000 Oekraïners. Een alleenstaande Oekraïense vluchteling ontvangt zo’n € 1.263 euro leefgeld per maand, een gezin € 1.707. In Frankrijk krijgen Oekraïners ongeveer € 420. Als Oekraïners betaald werk vinden, moeten zij dat bij de gemeente melden. Zij verliezen hun leefgeld en volgens de EU-regeling die in de maak is moeten zij straks € 350 p.p. p. mnd. betalen voor energie en inwoning.  In Nederland is ongeveer de helft van de Oekraïners aan ’t werk. De verblijfsvergunning voor de Oekraïense ontheemden werd recent verlengd en geldt nu tot 4 maart 2025. Het Rijk verkent scenario’s over de situatie na deze datum die natuurlijk afhankelijk is van het verdere verloop van de oorlog. Bij de Leidse Oekraïners bestaat één dringende wens, een ruimte in de stad op een centrale plaats voor hun ‘social events’ waar op gezette tijden onderling contact onderhouden kan worden. De gemeente beraadt zich hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *