Nieuwe ronde voor projecten circulaire economie

Er is geld beschikbaar voor projecten die bijdragen aan de circulaire economie. Daarvoor moet je een plan indienen voor hergebruik van duurzame materialen die grondstoffen bespaart. Individuele Leidenaren kunnen meedoen, maar ook maatschappelijke organisaties en ondernemers. Aanvragen kunnen vanaf 1 juni tot 25 september 2024 worden ingediend . Wie heeft zo ‘n goed idee voor materialen hergebruik?

Een succesvol project in de vorige ronde was ‘De Koperen Tuin’ bij winkelcentrum De Kopermolen. Het idee van een aantal Merenwijkers was een ontmoetingsplek te creëren. En het versteende pleintje van weleer te vervangen door een plaats voor bloemen, kruiden en groenten in moestuinbakken van gerecycled hout. Aan de rand van het terrein kwam een houten schuur te staan, volledig uit circulair materiaal opgebouwd, met dak binten die nog uit de Groenoordhallen afkomstig waren.

De initiatieven moeten gericht zijn op het hergebruiken van reststromen voor nieuwe producten, doel is voorkomen van afval en/of bij te dragen  aan de bewustwording en gedragsverandering van Leidenaren, bedrijven en bezoekers. Verschillend van een vorige periode, wordt nu onderscheid gemaakt tussen bewonersinitiatieven en initiatieven van ondernemers, vertelt wethouder Yvonne van Delft.  Hierdoor  krijgen ook de wat kleinere initiatieven van bewoners meer kans. Daarnaast zijn we ook weer op zoek naar nieuwe initiatieven van ondernemers en maatschappelijke organisaties en willen we het netwerk verder uitbreiden en versterken. Van Delft: ”Met elkaar bouwen we zo aan een steeds groter en gevarieerder netwerk voor de Leidse circulaire economie.”

Budget voor de regeling is € 180.000,- dat gelijkelijk verdeeld wordt in twee ronden. Binnen dit subsidiebudget wordt € 30.000,- (€ 15.000,- per ronde) beschikbaar gesteld voor bewoners(organisaties) waarbij een initiatiefnemer maximaal € 5.000,- kan aanvragen. Een subsidiebudget van € 150.000,- (€ 75.000,- per ronde) wordt beschikbaar gesteld voor ondernemers(verenigingen) en maatschappelijke organisaties waarbij een initiatiefnemer maximaal € 20.000,- kan aanvragen.

Voor de bewonersinitiatieven en ondernemersinitiatieven zijn twee aparte commissies aangesteld, die passen bij de doelgroepen. Maximaal 5 bewonersinitiatieven en 10 ondernemersinitiatieven worden geselecteerd om te komen pitchen tijdens een bijeenkomst. De beoordelingscommissies beslissen dan aan wie de subsidie wordt toegekend. Voor vragen: subsidie@leiden.nl .Alvast inspiratie opdoen over circulaire economie? Bekijk het programma van de Week van de Circulaire Economie in Leiden op www.gagoed.nl/weekce2024. Tussen 11 en 16 maart zijn er verschillende leuke workshops en andere activiteiten bij te wonen die in het teken staan van circulaire economie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *