Als je de muziek mooi vindt is ’t nooit te hard

Studentenvereniging Minerva viert van 29 juni t/m 12 juli haar 42ste lustrum in de Vijf Meihal en het Vijf Meibad en het aangelegen parkeerterrein. Van 13 juli t/m 28 juli viert studentenvereniging Quintus voor de negende keer een vijfjarig bestaan in de 3 Octoberhal en  buitenactiviteiten op het parkeerterrein naast de Schaatshal Leiden. Wijs geworden door ervaringen uit het verleden met  geluidsoverlast van de buren, maakt de gemeente strikte afspraken gedurende de feesttijden over het geluidsniveau.

De buitenevenementdagen op het parkeerterrein naast de Vijf Meihal van LSV Minerva zijn 4 evenementdagen waar geluidscategorie 1 tot hooguit 20.00 uur is toegestaan. Plus 2 evenementdagen van geluidscategorie 2a op z’n laatst tot 23.59 uur. Het college belooft streng te handhaven op het geluidsniveau en stelt dwangsommen in het vooruitzicht bij overschrijding. En trekt desnoods de stekker eruit trekken.

Maar wat is geluidsniveau 1 en 2a eigenlijk? De Omgevingsdienst West Nederland gaat daarover. Volgens hun site is niveau 1 is 85 decibel (dB). Het lawaai van een straaljager op 1.500 meter die door de geluidsbarrière vliegt of het lawaai op een drukke verkeersweg en een druk schoolplein. Niveau 2 is 95 dB muziek op je koptelefoon of op de snelweg rijden in je cabrio. Is dat dus het geluidsniveau wat de dichtst omwonenden kunnen verwachten?

De gemeente: “Nee dat begrijpt u echt helemaal verkeerd, zo werken wij niet. De dynamiek van het geluid speelt een grote rol hoe het geluid wordt ervaren. Een drilboor van  95 dB op je oren wordt heel anders beleefd op je oren dan je favoriete muziek uit een koptelefoon met 95 dB”. “Normen voor de buitenevenementen zijn vastgelegd in het evenementenbeleid. Dit zijn de normen die normaliter bij evenementen in Leiden hoorbaar zijn”. Dus als je de muziek mooi vindt, is die niet gauw te hard?

Een gedachte over “Als je de muziek mooi vindt is ’t nooit te hard

 1. Ha Hans , ik lees je stukje over : werken in de bijstand loont, maar nu even niet ….
  Je schrijft : ook als het loon daarvoor gedeeltelijk gekort wordt op hun uitkering.
  Volgens mij klopt dit niet : je wordt niet gekort op je uitkering , de bijstand die moet worden aangevuld op het salaris is minder . Vaak kom je in de meeste gevallen door te werken hoger uit dan de eerder vastgestelde norm . Een bedrag van de inkomsten wordt nml niet meegerekend .
  In Nederland is het zo dat iedereen geacht wordt in zijn eigen levensonderhoud te voorzien . Indien dit niet kan ( er kunnen omstandigheden zijn waardoor mensen niet kunnen werken ) is er de bijstand .
  Je kort dus niks , je vult minder aan .

  Met vriendelijke groeten Joke Wolvers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *