Raadsleden bezochten schimmelwoningen in Leiden Noord

Ziekmakende woonomstandigheden door beschimmelde kamers troffen Leidse gemeenteraadsleden aan in de woningen van de ‘Hoven’.  Antoine Theeuwen (SP) en collega’s raadsleden kwamen polshoogte nemen na klachten van bewoners over hun huisbaas, woningcorporatie ‘De Sleutels’. “Hoe sommige mensen hier wonen, is ten hemel schreiend” aldus Theeuwen. “Je zou zulke toestanden eerder verwachten bij huisjesmelkers dan bij een sociale verhuurder”. Worden de flats verwaarloosd omdat ze over twee jaar gesloopt te worden?

door Hans Schuurman

Onder leiding van de SP bezochten Leidse gemeenteraadsleden de vijftiger jaren wooncomplexen Riebeeckhof en de Stuyvesanthof noordelijk van de Willem de Zwijgerlaan. Theeuwen: ”Bij iedere woning belden zij aan, bij vijftien woningen werden zij binnen genodigd en mochten wij foto’s nemen”. “Wij zagen muren als champignonvelden, donkere vochtige schimmelplekken in woon- en slaapkamers en douchecellen waar je echt niet wil badderen. De zure lucht kwam ons tegemoet”. “De kinderen zijn vaak verkouden”, vertelt een bewoner. Langdurig blootgesteld zijn aan schimmelsporen leidt tot gezondheidsproblemen allergische reacties, astma, luchtweginfecties en irritatie van de huid, ogen en keel.

Teeuwen: “Als SP hebben ervaring met huisbezoeken, voor veel raadsleden is dit iets nieuws. Zij zijn gewend hun raadswerk van achter hun bureau te doen”. “Gewoon aanbellen”, spoort de ervaren actievoeder Theeuwen zijn collega’s aan, “dan vragen of je binnen mag komen om eventuele klachten over de woning te zien en of je die vast mag leggen”.

Heeft u nooit uw beklag gedaan bij De Sleutels aan de Schipholweg? Een bewoner: “Onze klachten worden ontvangen in een callcenter en bij een bezoek aan ’t hoofdkantoor word je niet te woord gestaan”.

Aan Antoine Teeuwen de vraag: “Hoe is het mogelijk dat De Sleutels zo ver is afgedwaald van haar zorgplicht? Teeuwen: “Het Rijk heeft de woningcorporaties de afgelopen decennia financieel zo afgeknepen dat zij geen financiële ruimte had behoorlijk onderhoud te plegen”. “Na de Hoven gaan wij in de Prinsessenbuurt, De Rivierenbuurt en de Kooi verder met onze actie. Contact ons of een van de andere partijen als je last hebt van vocht of schimmel in je woning.

Reactie De Sleutels

Marieke Kok van De Sleutels reageert desgevraagd op de verwijten: “Allereerst vinden we het heel erg dat sommige huurders soms last hebben van schimmel in hun woning. Bewoners verdienen een veilige en gezonde woonomgeving en wij doen er alles aan die te bieden. Heeft u last van schimmel in uw woning? Meld het ons alstublieft. De schimmelproblematiek is een complex en serieus probleem. We hebben een specialistisch bedrijf ingehuurd om in kaart te brengen in welke complexen dit speelt. En we zijn met de gemeente en andere belanghebbenden in gesprek om te kijken hoe we samen dit probleem voor nu en voor de toekomst kunnen oplossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *