Humanities campus krijgt definitieve vorm op papier

De nieuwe Geestenswetenschappen (Humanities) campus van de Leidse universiteit is helemaal af in 2032. Tot zolang zullen de Leidenaren nog wel verkeer- of anderszins overlast ondervinden. “Maar dan héb je ook wat”, zegt project verantwoordelijk wethouer Fleur Spijker. Geen anonieme hoogbouw in de polder voor de universiteit, maar een een knusse leeromgeving in de binnenstad van met historische allure. Wie wil daar nou niet studeren, ontspannen en vrienden maken voor ’t leven. Zo’n sfeer past toch bij studies als filosofie, godsdienstwetenschappen, (kunst)geschiedenis, letterkunde et. etc.

De sloop van de twee prominente gebouwen Reuvens en Lipsius vinden medio 2028 plaats. Hiervoor in de plaats verrijst een (kleinere) Lipsius  en Reuvers met moderne, eigentijdse en duurzame onderwijsgebouwen. De namen: Nieuwe Reuvens en Lipsius Zuid. De vrijgekomen ruimte, in het verlengde van de Doelensteeg, komt een groen plein. Het wordt ingericht om te verpozen, een stadspark deeluitmakend van het Singelpark. Er wordt nog een brug over de Witte Singel aangelegd en helemaal nieuw is het vlonderpad, onderdeel van het Singelpark, aan de waterkant langs het nieuwe Reuvens-gebouw.  

Het stadspark wordt aan de ander kant begrensd door Het Doelencomplex. De 58 sociale huurwoningen, waarvan de bewoners succesvol streden tegen de ruimte honger van de universiteit. Spijker is tevreden met de voortgang van het universiteit project. “En trots dat we zo’n mooi plan voor de binnenstad hebben afgesproken met onze partner de universiteit.” “Singelpark wandelaars zijn hartelijk welkom op het universiteitsterrein en kunne gebruik maken van de (horeca) faciliteiten, student en stad horen bij elkaar”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *