Zaterdagmarkt niet calamiteitenproef

De Leidse brandweer onderzocht de veiligheid van de Zaterdagmarkt en haar bevindingen stelden niet gerust. Sommige marktkooplui die vroeger achter stalletjes en kraampjes stonden, zetten nu op hun marktplek een glanzende brede goed geoutilleerde én gekoelde verkoopwagen. En net als in oude parkeergarages met z’n (te) smalle plekken, nemen sommige markt verkoopwagens zoveel ruimte in dat een veilige calamiteitenroute onvoldoende gegarandeerd is.

Vooral langs de Nieuwe Rijn is het krap. Toegang tot de terrassen op dek schepen, luifels, reclameborden, terrasstoelen op het trottoir en straatmeubilair staan in de weg. “Om de brandweer (en ambulance) te kunnen laten passeren is een minimale doorrijbreedte van 3, 5 meter nodig”, vertelt wethouder Fleur Spijker bij de presentatie van het brandveiligheidsadvies. De marktlocaties Nieuwe Rijn, Botermarkt, Vismarkt, Hoogstraat en gangetje worden bemeten en aan de veiligheidsvoorwaarde wordt niet getornd.  

De verkoopwagens van de visverkopers op de Leidse zaterdagmarkt in het bijzonder. Ging het de afgelopen maanden vaak alleen over de viskarren van de Nieuwe Rijn te verplaatsen naar de Vismarkt. Nu heeft de gemeente een compleet nieuw inrichtingsplan in gedachten. De marktlui mopperen, verplaatsingen kost dat klanten, zeggen ze. Maar Spijker is onverbiddelijk. “We kunnen de uitslag van dit veiligheidsrapport niet negeren”.

De gemeente gaat dit voorjaar nauwgezet te werk, mét een meetlint. Ambtenaren bezoeken alle marktkramen en verkoopwagens om in de maanden maart en april vast te stellen waar de 3,5 meter (niet) gehaald wordt. In mei wordt in een bijeenkomst met de kooplui keuzen gemaakt. Voor de zomer moet alles op orde zijn, aldus Spijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *