Restauratie Hogewoerd 132 gestart.

Diogenes, de Leidse monumentenstichting, begint een nieuw project. Het pand Hogewoerd 132 wordt volledig gerestaureerd. Afgelopen maandag onthulden Diogenes-voorzitter Laurens Beijen en de aannemer Justo Rumling het informatiebord aan de gevel.

Hogewoerd 132 staat op de hoek met de Rijnstraat en is gebouwd in 1661. In de afgelopen 360 jaar heeft het verschillende (winkel) functies gehad, de laatste twintig jaar voor kamerverhuur.

Diogenes kocht Hogewoerd 132 om het te laten verbouwen tot twee appartementen, die zij gaat verhuren. Dat worden de 35e en 36e woning van Diogenes. Aan de buitenkant van het pand verandert heel weinig. De monumentale onderdelen, ook aan de binnenkant, worden gehandhaafd.

Beijen vertelde bij de onthulling dat de vloeren, muren en dak grondig worden geïsoleerd. De toekomstige bewoners krijgen dus lage stookkosten. Dankzij het verduurzamingsplan heeft Diogenes een gunstige hypotheek kunnen afsluiten bij het Nationaal Restauratiefonds. Dat nodig was om het plan financieel rond te krijgen.

Het restauratieplan is ontworpen door de bekende architect Marcel van Dijk, hij maakte al eerder plannen voor Diogenes. Aannemer is het Leidse bedrijf Rumling Bouw. Diogenes heeft goede ervaringen deze firma, die een groot deel van de andere panden van Diogenes onderhoud.

Veel belangstellenden zagen Hogewoerd 132 nog in de oude toestand bij de Open Monumentendagen in september vorig jaar. Dit jaar krijgt men op 14 en 15 september opnieuw een kans. Diogenes nodigt hierbij iedereen uit, de verbouwing dan net over de helft,  opnieuw te komen kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *