De Sleutels pakt haar schimmelhuizen aan

Beschimmelde muren en vochtige ziekmakende woonomstandigheden troffen Leidse gemeenteraadsleden aan bij hun rondgang in de vijftiger jaren appartementen in Leiden Noord. Initiatiefnemer van de raadsleden actie, Antoine Theeuwen (SP), sprak een hartig woordje met de  directeur van woningcorporatie De Sleutels, Danny Wijnbelt. Wijnbelt na afloop: “Wij gaan de schimmelproblematiek in onze woningen onmiddellijk en voortvarend aanpakken”.

door Hans Schuurman

Wijnbelt blijkt voorafgaand aan het gesprek niet volledig op de hoogte van de penibele woontoestand van sommige van zijn huurders.  “We hebben op dit moment weinig openstaande meldingen over schimmel in de woning”, zegt hij. Vervolgens vraagt hij medewerking aan de SP om haar lijst met klachten met hem te  delen. Dat is wel even schrikken voor hem, want de SP in haar schimmel zoektocht bezocht ongeveer 800 woningen waar ongeveer 10 er ernstig aan toe waren.

Wijnbelt: “We nemen contact met deze bewoners, de klachten over hun woningen pakken wij als eerste op”. En hij vervolgt: “Ook alle meldingen in 2023 en 2024 over schimmel, die wij meenden opgelost te hebben,  daar gaan we onze huurder over nabellen”. Hij belooft de komende twee weken meldingen in de wijken Prinsessenbuurt, Meerburg, en Hoven ‘op te gaan halen’. Die aandacht wil hij geven door op gezette tijden in de wijk aanwezig te zijn voor de bewoners. “Zij kregen al een brief hierover”, zegt hij. Wijnbelt: “Op basis van de meldingen maken we samen met de bewoners een plan hun klachten te verhelpen”. En dat gaat als volgt, eerst de schimmel weghalen en daarna de muren behandelen met een schimmelwerend product. Vervolgens gaan wij op zoek naar de oorzaak om die klachten in de toekomst te voorkomen”. ”Want schimmel in de woning is best een ingewikkeld probleem dat vaak veroorzaakt wordt door verschillenden factoren. Zoals het klimaat dat verandert, ’t wordt natter. Omdat de grondwaterstanden hoog gehouden moet worden voor reserve in droge tijden. Stoken en ventileren van de woning moet in evenwicht zijn. Vanwege hoge energiekosten wordt dat wel eens vergeten”. “En bewoners moeten hun woning een beetje liefde geven.” besluit Wijnbelt.

Antoine Theeuwen ziet desgevraagd terug op een productief gesprek met directeur Wijnbelt. “We zijn blij met zijn positieve houding en de manier waarop de problemen aan gepakt worden”. Er hebben zich 68 huizen, met vocht en schimmeloverlast gemeld, in 18 gevallen waren de  klachten zo ernstig dat sprake was van gezondheidsproblemen. De Sleutels heeft beloofd die woningen als eerste te helpen. We verwachten van de Sleutels dat zij het onderhoud van haar 7.500 woningen beter gaat organiseren en de communicatie met de bewoners verbetert. Komende week gaan raadsleden naar de Munnikenstraat waar klachten zijn over woningcorporatie Portaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *