Een vuurwerkvrij Leiden wacht op cultuurverandering

Op 18 april vergaderen een gemeenteraadscommissie met burgemeester Vander Velden over de route naar een vuurwerkvrij Leiden. Die moet er vindt de laatste er binnen 3 tot 5 jaar echt (kunnen) komen. Daar is wel een cultuur verandering voor nodig, en hoe doen we dat is de prangende vraag. Wie heeft de meeste overtuigingskracht daarvoor? De verordonnerende overheid of je buren en kennissen in je straat?

door Hans Schuurman

De feestelijke jaarwisseling eindigen jaarlijks voor honderden mensen op de spoedeisende hulp, tientallen beschadigde ogen en er valt  jaarlijks gemiddeld één dode. Met letsel, incidenten en schades is Oud en Nieuw op veel plaatsen in Nederland het meest onveilige feest van het jaar. Landelijk ontstaat steeds meer aandacht is voor de schaduwzijde van het gebruik van consumentenvuurwerk. Het aantal voorstander voor een (landelijk) verbod  groeit. Maar het Rijk kijkt de ‘kat uit de boom’. Sinds de Onderzoek raad voor Veiligheid (OVV) enkele jaren geleden adviseerde (alleen) gevaarlijk vuurwerk te verbieden, ligt de bal bij de gemeente. Vier gemeenten verboden vorig jaar vuurwerk een verschil van afgestoken vuurwerk viel niet op. In Leiden volgt men al jaren de (Lenferink) olievlek strategie door vuurwerk op steeds meer plekken te verbieden. Helaas wordt het verbod wordt op grote schaal genegeerd en bij gebrek aan menskracht niet gehandhaafd. Vorig jaar werden  zes boetes uitgedeeld.

In Leiden werd recent een bewonersenquête gehouden die door 1.170  burgers werd ingevuld. Daarvan bleek min of meer 75% vóór een vuurwerkvrije stad. Representatief achtte men de uitslag niet vanwege het relatief groot aandeel van theoretisch (hoog) opgeleide  respondenten die meedeed. Alle goede bedoelingen ten spijt wordt rond middennacht nog steeds veel vuurwerk afgestoken in Leiden.

Rillend hondje

Enige jaren geleden staken de bewoners van de Schokkerwerf de koppen bij elkaar. Eigenlijk was niemand van hen erg enthousiast over vuurwerk afsteken. Ze keken wat laatdunkend naar het vuurwerk verderop in de Werven. Bij het korte praatje en de goede wensen had  iedereen het meeste te doen met onze de hond  de hele avond rillend voor de open haard lag. De afspraak was snel gemaakt, we steken in onze straat geen vuurwerk meer af. Nou is de Schokkerwerf met haar 5 huizen misschien wel ’t kleinste straatje van de Merenwijk, dus zo moeilijk was ’t allemaal niet. Maar zouden bewoners van een straat of een pleintje die onze onmachtige overheid zien, misschien zelf initiatieven kunnen nemen. Gewoon je omwonenden, de weinige vuurwerk enthousiastelingen,  aanspreken over het lawaai en de last die hun huisdier ondervindt op oudjaarsnacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *