Sleutelstad en Unity zijn samen maar wordt het ook een eenheid?

“Sleutelstad en Unity zijn gefuseerd . “Eén regionale omroep werkt doelmatiger, optimaliseert kwaliteit en vormt de beste ondersteuning van de lokale democratie”, aldus bestuursvoorzitter Didos van Dam. Hij erkent dat er nog wel een paar hobbels te nemen zijn. “Deze samenvoeging wordt ons door het nieuwe financieringssysteem min of meer opgedrongen. Het Rijk ziet het aantal van 230 stads- en streekomroepen het liefst gereduceerd naar 80”. Maar wat merkt de kijker en luisteraar?

door Hans Schuurman

“Wij willen onze ‘luisteraars en kijkers één krachtige en vindbare omroep presenteren die op de toekomst is voorbereid”, zegt Van Dam. “Per 1 februari is er één zender voor radio, tv en internet. Langer blijven werken op twee verschillende locatie, Leiden en Leiderdorp, is niet bevorderlijk voor de groei naar eenheid”. Om tot één streekomroep te komen, wil het bestuur zo snel mogelijk vanaf één locatie werken. Eén zender en één organisatie die radio, televisie en internetkanaal verzorgt voor de hele regio. “Op grond van een aantal criteria, waaronder kostenoverwegingen, kiest het bestuur voor de Unity vestiging in Leiderdorp met mogelijk ambulante uitzendlocaties in de Leidse binnenstad plus dergelijke vestigingen in andere gemeenten binnen het verzorgingsgebied.

‘De keuze voor de Unity locatie is u op de nodige kritiek uit Leiden komen te staan. Is één geheel nieuwe locatie niet bevorderlijk voor het draagvlak?’ Van Dam:  “Een nieuwe start op een nieuwe locatie is ideaal, helaas is dat financieel niet haalbaar”.

“Ter bevordering van de eenheid van de nieuwe zender wilt u de huidige herkenningskleuren van beide organisaties, rood (Sleutelstad) en groen (Unity), kleurrijk laten versmelten in een nieuw beeldmerk. Wilt u uw luisteraars en kijkers in dit proces meenemen?’ Van Dam: “Het nieuwe beeldmerk is per 1 februari al gelanceerd. De interne organisatie vergt nu ons aller aandacht“.

Cultuurverschillen

Bij Sleutelstad bestaat onder de talrijke vrijwilligers bezorgdheid over deze van boven opgelegde fusie, de formelere manier van werken die lijkt ingetreden en cultuurverandering die minder vrijheid en creativiteit biedt. Gevreesd wordt voor andere (werk) tijden, andere taken of helemaal geen plek voor hen in de nieuwe organisatie’. Bestuursvoorzitter van Dam: “ Wij gaan in gesprek met een (vertegenwoordiging) van de medewerkers en vrijwilligers en nemen dat mee in onze overweging. Daarnaast moeten wij als bestuur ook duidelijkheid bieden”.   

Wie gaat leidinggeven aan de nieuwe organisatie, Chris de Waard van Sleutelstad of Rudo Slappendel? Van Dam: “De nieuwe organisatie is een samenvoeging van het beste van beide omroepen en krijgt een tweehoofdige leiding met gescheiden verantwoordelijkheden. De Waard is primair verantwoordelijk voor de journalistieke – en Slappendel vooral voor de organisatorische bedrijfsvoering. Wij zijn bezig met een begeleidingstraject”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *