Stalen damwand tegen wegvloeien van zand

Langs de Steenschuur aan de overkant van het Van der Werfpark wordt een staalwand geslagen. Het is een klus van jaren om de 13 km lange Leidse kademuren te renoveren. “Deze z.g. kwelschermen zijn nodig om verder verval van de kademuren te voorkomen”, vertelt de werkman aan de hydrolyse pers.  Het is geen toeval dat precies aan de Steenschuur begonnen wordt want nog maar een jaartje of wat geleden werd de parkeerstrook hier opnieuw bestraat. “Vóór die parkeerstrook ligt (nog) een oude houten damwand die hartstikke verrot is”, vertellen de werkman. “Bij stevige regenbuien sijpelde (stroomde) het water tussen de straatstenen ondergronds door naar de gracht en nam zand en aarde mee. “Herinner je je nog dat op deze parkeerstrook verzakkingen en kuilen waren”’zegt hij. “De stalen damwand die wij nu slaan voorkomt dat aarde en zand wegvloeit in de gracht”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *