13 km nieuwe grachtenwand

Langs de Steenschuur tegenover het Van der Werfpark wordt langs de grachtmuur een stalenwand geperst. Het is het begin van een klus van jaren 13 km Leidse kademuren te renoveren. “Deze z.g. kwelschermen zijn nodig om verder verval van de kademuren te voorkomen”, vertelt de werkman aan de hydrolyse pers.  Het is geen toeval dat aan de Steenschuur begonnen wordt want nog maar een jaartje of wat geleden werd precies hier de parkeerstrook opnieuw bestraat. “Vóór die parkeerstrook ligt (nog) een oude houten damwand en die hartstikke verrot is”, vertelt de werkman. “Bij stevige regenbuien sijpelt (stroomt) het water tussen de straatstenen door ondergronds af naar de gracht en neemt zand en aarde mee. “Weet je nog wel dat op deze parkeerstrook vol verzakkingen en kuilen waren, “zegt hij. “De stalen damwand die wij nu slaan voorkomt dat wegvloeien”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *