De schatkist van het Wozfonds is eindelijk leeg

Eind jaren ‘90 van de vorige eeuw kwam aan ’t licht dat de gemeente de huurders van woningcorporaties Portaal, Zijl en Vliet en Ons Doel voor ca. 1,6 miljoen te veel belast had aan Onroerend Zaak Belasting (OZB). Het regende bezwaarschriften voor teruggave. Een heldere geest krabde zich achter z’n oren en berekende dat de gemeente aan administratieve kosten hiervoor nog eens eenzelfde bedrag kwijt zou zijn.

Hij verzon een list en stichtte met instemming van betrokken een fonds voor goede doelen, het WOZfonds met 1.6 miljoen in kas en in der statuten dat het geld aan maatschappelijke activiteiten besteed moest worden die de leefbaarheid in de wijk ten goede kwamen. ‘Het geld is nu op”, zegt Dupuis. Het was een feest om samen met de bestuursleden geld op te maken voor goede doelen. “Dat wij 16 jaar lang uit dit fonds financiële konden putten, dát hadden wij toen niet gedacht”, zegt Ton Dupuis de huidige voorzitter.

In die jaren werden ruim 700 aanvragen gehonoreerd. En dit rapport, onze verantwoording, die wij vandaag aan wethouder Julius Terpstra aanbieden, is de laatste uitgave. En wat zo al hebben jullie in die achterliggende jaren aan activiteiten mogelijk gemaakt? Dupuis: “vlaggenmasten in de Muiderkring; rollatorbankjes, speeltoestellen voor mindervalide kinderen en kooktoestellen in buurthuizen die maaltijden kunnen bereiden voor speciale doelen. Ach, te veel om op te noemen”. Maar als vooruitziende bestuursleden letten wij ook wel op dat organisaties bij ons niet aan een permanent infuus kwamen te liggen. Geld voor een sinterklaasfeest in ’t buurthuis? “O.K., maar éénmalig hoor, volgend jaar zelf voor financiering zorgen, goed”, aldus Dupuis.

De aanvragers hoefden van hem ook geen digitale vragenlijsten in te vullen noch vergunningen aan te vragen of met hun DigiD in te loggen voor subsidie.  Dupuis: Nee, zeg, we hielpen de organisatoren met hun aanvraag. Vrijwilligers zijn geen actieve buurtbewoners, geen accountants. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *