Natuur wandeling in het Kagerplassen gebied

Voor een ongestoorde natuurwandeling in het Kagerplassen gebied moet je eerst even varen. Het voetveer De heere Schouten brengt je in 15 minuten van Koudenhoorn bij Coazy/Warmond óf schiereiland Tengnagel/Leidse Merenwijk naar de Zwanenburgerpolder. Daar start je wandeling van 7,5 km. of korter. Als je de boot verlaat bevind je je in een verstilde omgeving waar de natuur heerst en de talrijke weidevogels je parmantig negeren. Wat kom je doen hier, lijken ze te vragen. “Genieten”, fluister je bescheiden terug.

door Hans Schuurman

Je bevindt je in een omgeving die je niet voor mogelijk houdt zo midden in de Randstad. In april t/m september vaart de chique notarisboot op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10.00 en 16.00 uur haar natuurliefhebbers. En vanaf mei ook op woensdag. De prijs € 2,- p.p. kan zo laag gehouden worden, omdat de salonboot volledig drijft op vrijwilligers.

Vandaag zijn schippers van dienst Warner en Frits, het zijn twee van de ca. 30 vrijwilligers, ook  3 dames, haasten zij zich te zeggen. “En allemaal in het bezit van Klein vaarbewijs 1”. “We zijn een vriendenclub”, zegt Warner, dit jaar bestaat de Zwanburgerwandelroute 20 jaar en als extra attractie is het voetveer dit jaar op elke 20 ste van de maand gratis.

Schipper en gids zijn ze en vertellen over bijzonderheden tijdens de vaart. De passagiers worden afgezet voor een wandeling over de dijk van de Zwanenburgerpolder. Het is een wandeling van ongeveer 1,5 km. door ongerepte natuur over de dijk van de Zwanburgerpolder en dan terug langs Kagerzoom en de Broek en Simontjespolder. Afspraken worden gemaakt met de schippers over de terugreis en waar men opgehaald wil worden. “Bel maar als je er bijna bent”, roept Frits als hij de boot losgooit. Het telefoonnummer 06-23375662 is genoteerd. Lopend op de dijk zie je ganzen, kieviten, scholeksters, grutto’s, een enkele tureluur en een zee van watervogels. Neem verrekijker en boekje over vogels mee. De natuur neemt je in zich op. Je wordt er stil van. Komt goed uit, want dan mis je de geluiden van de vogels niet.

De heere Schouten kan ook gehuurd worden voor een verjaardagspartijtjes of een bedrijfsuitje; € 80 voor drie uur. Fietsen en honden kunnen helaas niet mee aan boord. Voor informatie www.zwanenburgerroute.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *