Oorlogsduif een kroniek over de familie Blom

Onno’s grootvader Jan Blom zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Maar Onno’s overgrootvader was hartstikke fout in de oorlog, een fanatiek lid van de NSB. Opa Jan was verzetsstrijder bij knokploeg De Duif in Friesland waarvan de commandant Philip Pander luttele dagen vóór de bevrijding door de Duitse bezetters gefusilleerd werd. Onno (Philip) Blom fantaseerde al in zijn kinderjaren over de heldendaden van zijn opa en toen hij in zijn vaders werkkamer een houten kistje met onder andere valse identiek bewijzen vond, was zijn nieuwsgierigheid niet te stoppen. Nou had zijn vader, Hans Blom (81) en voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlog Documentatie (NIOD), hem alles wat er te weten viel toch zo kunnen vertellen.

Maar vrijdagmiddag bij Boekhandel Kooyker in de Breestraat zei vader (Hans): “Ik vond het niet mijn taak als directeur van het instituut mijn persoonlijke geschiedenis uit te (laten) zoeken, misschien zag ik er ook wel een beetje tegen op”. Precies dát deed Onno Blom, schrijver biograaf en documentenmaker wel. Hij benoemde zijn vader als zijn onderzoeksassistent en die ging vervolgens gewetensvol en minutieus enige jaren te werk ging. Er werden karretjes vol documenten aangevoerd. De historicus Hans Blom op zoek naar de feiten. De Schrijver Onno Blom naar de spanningen en tegenstellingen in de familiegeschiedenis. Nog levende oudtantes werden geïnterviewd, die overigens helemaal geen berouw toonden van hun NSB verleden. En levert Oorlogsduif een kroniek op van een verscheurde familie? Nee, hoor, de toehoorders op de eerste rijen allemaal Blommetjes, klapten om het hardst voor hun neef en oom. Oorlogsduif is een spannende roman geschreven in een prettige empathische verteltrant. Het verhaalt ook over de interactie tussen vader en zoon bij het samenstellen het boek. Oorlofsduif kost € 35,– en verscheen bij de Bezige Bij  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *