Herstelde Oekraïense soldaat keert terug naar het front

Maximus Ivanov (43) melde zich aan bij het Oekraïense leger vlak na de Russische inval in februari 2022.  Als artillerist zat hij vlak achter het front in de Dombas en werd geraakt door een granaatscherf. “Mijn rechterarm hing er heel vreemd bij”, vertelt hij, “er was niemand in de buurt dus ik bracht zelf een tourniquet aan voordat ik mijn bewustzijn verloor, anders was ik misschien doodgebloed.

door Hans Schuurman

Volgende week gaat Ivanov terug naar zijn legeronderdeel. ”Deze week neemt hij afscheid van mijn fysiotherapeut (Alrijne) en zijn behandelaar (LUMC). “Ik was al met al een jaar uit de running”. ‘Ook geestelijke problemen gehad met de gevolgen van je verwonding?’ “Nee, hoor, ik werd niet in mijn hoofd geraakt maar in mijn arm. En die zit weer vast want eerlijk gezegd had ik dát, toen ik daar op de grond lag, niet gedacht”.

De zwaargewonde soldaat Ivanov verbleef het afgelopen jaar in vijf verschillende ziekenhuizen. Eerst een ondergrondse EHBO-post, toen een ziekenhuis Lviv (Oekraïne) daarna ziekenhuizen in Duitsland en Nederland. “Ik herinner mij het voorzichtig schudden van de hoofden van de artsen”, zegt Ivanov, ”ik vermoed dat zij in een voor mij onverstaanbare taal tegen elkaar zeiden, dat voor hen de operatie te lastig was. Mijn complexe operatie vond plaats in het LUMC en de revalidatie in het Alrijne. Daar woont ik nu, samen met een gewonde collega, op de 7 de etage van het gebouw aan de Houtlaan. Goeie verzorging, aardige mensen maar ik verveel me kapot.

Dronepiloot

Ivanov: “Straks terug bij mijn legeronderdeel maar eens kijken wat ik nog aan gevechtstaken kan bijdragen. In de burgermaatschappij was ik geluidstechnicus, ik zat altijd aan de knoppen. Dronepiloot misschien? Ik bereid mij daar al een beetje op voor. Als krachttraining voor mij gewonde arm oefen ik met een kleine dumbbell.

“Voor ons militairen in het buitenland is een You Tube kanaal die ons op de hoogte houdt van de ontwikkelingen in de oorlog”. ‘Is het betrouwbaar nieuws of propaganda om de moed erin te houden, want het gaat toch niet zo goed aan het front?’. Ivanov: “Volgens mij is ons nieuws betrouwbaar. Ons leger trekt zich tactische terug daartoe genoodzaakt door een tekort aan wapens en munitie. Wat vind je van je tijd in Nederland?’ “Behalve met medisch personeel had ik niet zoveel contact met Nederlanders, maar wat mij wel opvalt dat jullie niet zo gestrest zijn als wij. Waarschijnlijk omdat jullie ook niet zoveel hebben om je echt druk over te maken, geluksvogels zijn jullie”. “Veel dank Nederland voor jullie goede zorgen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *