Bezwaar tegen parkeerboetes  één op de drie keer succesvol

In 2023 werden in Leiden 33.643 parkeerbonnen uitgeschreven voor auto’s die niet, of te weinig, betaald hadden voor hun parkeerplekje. Van die verbaliseerden maakten 5.866 automobilisten bezwaar tegen deze ‘naheffingsaanslagen parkeerbelasting’. Daarvan werden 2.193 ruim (37 %) gegrond verklaard. Dit soort parkeerboetes kostte je in Leiden in 2022 € 66,60. Maar een parkeer bestraffing voor een plaats waar je helemaal niet mag staan, kan oplopen tot € 419,00.

In Amsterdam en Rotterdam faalt de parkeer controle  nog vaker. In de hoofdstad maakten 95.000 automobilisten bezwaar, 64 % gelijk kreeg. En in Rotterdam bleek zelfs 75 % van de ruim 100.000 klachten gegrond. Waarom worden in deze steden (nog)  meer fouten gemaakt dan in Leiden?

In 2017 zette de gemeente scanauto’s in samen met Boa’s op de scooter, de zogenaamde ‘volgers’. Het aantal parkeerwachters (te voet) kon worden uitgespaard hetgeen de salarissom én werksfeer, minder confrontaties, ten goed kwam.

Tijd om te betalen

Als de scanauto langsrijdt detecteert die de niet betalende auto. Op het dashboard van de scanauto gaat een rood lampje branden. Enige tijd later wordt deze check herhaald. Deze tussenliggende tijdsruimte is redelijkerwijs voldoende voor de eventuele automobilist om tijdig bij de dichtstbijzijnde automaat te betalen. Dan komen de volgers aanrijden die controleren nogmaals of de gegevens die zij kregen van de scanauto klopt, voordat zij overgaan tot het uitschrijven van een naheffingsaanslag. Door deze gefaseerde werkwijze wordt voorkomen dat foutieve scans worden doorgezet met een naheffing. Tevens wordt de situatie nog eens ter plaatse beoordeeld door de Boa.

Parkeerboetes zijn er in Leiden in alle soorten en maten. Voor parkeren buiten een parkeervak betaal je € 109,00. Als je parkeert op een gereserveerde gehandicapten parkeerplaats ben je nog niet jarig. Tel maar € 419,00 neer. De kosten voor een parkeerboete wegens het niet betalen van parkeergeld was in 2022 € 66,60 in Leiden. De kosten van een uur parkeergeld betalen staat ook op de rekening, maar dat valt in Leiden nog wel mee en loopt dit uiteen van € 0,10 tot € 3,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *