Vitaity walk door Hortus botanicus

“Deze ginkgo, een Japanse notenboom, is geplant in 1785”.  De deelnemers aan de ‘Vitality Walk’, veel senioren, kijken respectvol naar de groene reus. “Komen jullie maar een beetje dichterbij het gras op”, moedigt Hanneke Jelles, hoofd educatie van de Hortus, de bezoekers aan. Sommige ouderen aarzelen, zij zijn de generatie van de plantsoenbordjes: ’niet op het gras lopen’.

door Hans Schuurman

Oud en vitaal is het thema van het uurtje wandelen, georganiseerd door Leyden Academy Vitality and Aging. Onze Hortus Botancus met 220.000 bezoekers per jaar is na Naturalis de tweede bezoekersattractie van de stad. Met voldoende licht (zuurstof) en voeding (water) kun je als plant of boom gezond heel oud worden. Maar aan dagelijks een half uurtje intensief bewegen zoals senioren geadviseerd wordt, daar doen bomen niet aan.

Bezoek aan de tropische kassen als eerste op het programma. “We hebben veel planten uit Zuid Oost Azië”, vertelt Jelles. “Indertijd zijn exotische gewassen uit verschillende windsteken verdeeld over de plantentuinen in Nederland en Leiden kreeg Zuid Oost Azië toebedeeld. Die strikte scheiding is echter door de jaren heen verwaterd”. De groep passeert de penisboom. “Het lijkt of er korstmos op groeit, zodat planteneters het met rust laten omdat zij het aanzien voor heel hard oud hout. Iedereen mag daarna even z’n neus steken in een plant die naar tandpasta ruikt.

Verder naar het paviljoen van Siebold die van 1823 tot 1829 op het Japanse eilandje Decima verbleef en onder andere planten meesmokkelde naar Nederland. “Het ommuurde paviljoentje heeft de Japanse tuinarchitect wat opgemetseld opdat (zelf) de grote(re) Hollanders er niet overheen kunnen kijken”, aldus Jelles.

Langs de singel zijn jonge mensen in hun eigen tuintje aan ‘t werk. “Studenten”, vertelt Jelles, “die hier op een perkje van 4 bij 4 meter zelfgekozen planten zaaien en oogsten.  “Wilt u een kersvers radijsje, meneer”, vraagt de tuinierster. Ik bedank vriendelijk en het meisje stopt de radijs weer terug in de grond.

Mediterrane tuin

Dan komen we langs een recent aangelegd deel van de Hortus. Biotopen met bloemen en planten die in de natuur of in onze achtertuin aantreft. “Nóg aantreft”, verbetert Jelles. “Door klimaatverandering in ons land, warmer en droger, zullen op termijn olijfbomen, cipressen en de granaatappel in ons land aarden. Deze Mediterrane tuin laat zien hoe je in Nederland droogtebestendig kunt tuinieren”.

Leyden Academy for Vitalitiy and Aging organiseert meermalen per jaar een vitality walk, kijk op https://www.leydenacademy.nl/vitality-walk/ voor een volgende (gratis) wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *