Opening She Said ‘Beelden in Leiden”

De ‘Engelenzender’ van Kitty Maria brengt hulde aan haar collega Moniek Toebosch (1948-2012). Dit kunstwerk komt later ’t jaar op het Schuttersveld te staan. Overwegend eerbewijzen aan vrouwen op deze openlucht tentoonstelling ‘Beelden in Leiden’ op de Hooglandse kerkgracht die loopt van 16 mei tot 4 augustus. Eerbewijzen aan sterke vrouwen zijn in de Leidse publieke ruimte met een lantaarntje te zoeken, (stand) beelden in Leiden zijn van machtige witte mannen ter over. Komt daar nu verandering in?

“Schrijf nou als je blieft niet dat ik de winnaar van de tentoonstelling ben”, zegt Kitty Maria. “Het wás geen wedstrijd, dus is er ook geen eerste prijs. Dat spraken wij tevoren af met de 6 collega’s die hier exposeren”. Maria raakte gefascineerd door Toebosch en haar Engelenzender. Zij maakt een sculptuur van dezelfde materialen als waarvan de Houtribdijk, de 26 km lange dam dwars door het IJsselmeer, is gebouwd. Deze dijk uit 1975 bestaat uit gevlochten wilgentakken waarop ter verzwaring stenen en klei werd gestort. Met haar kapelwand van takken en klei creëert Kitty Maria een ode aan Toebosch werk. Want wie tussen 1994 en 2000 over de Houtribdijk reed, kon afstemmen op de FM-frequentie 98.0 en engelen horen zingen. Met dit audiokunstwerk wilde Toebosch een persoonlijke schuilplaats bieden, de auto tot wegkapel. 

She Said is de nieuwe editie van Beelden in Leiden waar zes jonge kunstenaars vrouwen hulde brengen, de exposanten zijn Brigitte Louter (1996), Mickey Yang (1988), Luis Maly (1991), Kitty Maria (1992), Jaasir Linger (1990) en Caz Egelie (1994). Jammer dat enig uitleg en hun inspiratiebron voor hun kunstwerk ter plaatse ontbreekt. De opening wordt verricht door Hedy d’Ancona, feministe en voormalig minister van Cultuur. Zij waarschuwde in haar speech dat voor cultuur moeilijke tijden aanbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *