Tentoonstelling van dumpafval uit de Zijl

Toen Edward Marinus bij het hondenstandje aan ‘t topje van de Zijl in de Merenwijk in z’n kano stapte, zag hij iets in het water glinsteren. Nieuwsgierig viste hij het groen uitgeslagen apotheekflesje op. De vondst van deze flacon leidde, in samenwerking met zijn ‘Grachtenwacht’-maatje Jaap Bierman, tot een grootscheepse opruimingsactie van 27 kg 100 jaar oud vuil en gif. “Kijk deze juskom, en nog helemaal gaaf, er staat AZL op”, toont Jaap Bierman triomfantelijk hetgeen hij net uit de Zijl opdiepte.  

Elke zondagmorgen peddelen beide milieuactivisten door de Leidse grachten en verzamelen zij afval dat in het water drijft. Met de vondst van die juskom van het Academisch Ziekenhuis Leiden, was de identiteit van de milieuvervuiler meteen bekend. In ’t voorjaar 2022 werden glasscherven, medicijnflessen, ampullen, asbest en ander medisch afval aan wal gebracht. Nu de herkomst van het vervuilende en giftige spul bekend was, hoe lang lag de rotzooi er al? Op één van de medicijnflesjes stond als uiterste gebruiksdatum januari 1922. Op een ampul het land waar het gemaakt werd, de Weimarrepubliek. Dat was de benaming van Duitsland tussen 1919 en 1933. Ook de andere materialen wijzen erop dat alles in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw gedumpt werd. Deze plek in de Merenwijk was toen nog afgelegen polder.

In het leegstaand pandje van de Kopermolen tussen de schoenenbar en de brillenwinkel staan de kratjes met flessen, gebroken borden, glas en ander laboratorium materiaal. Er komen wat betrokken Merenwijkers kijken naar de opening van deze waarschuwingstentoonstelling. Prominent aanwezig leden van de werkgroep ‘Lekker rapen in de Merenwijk’. Het woordje van de wijkvereniging voorzitter Gerard van Hees houdt iedereen bij de les: “Wij praten nu bij het zien van deze vondsten van 100 jaar oud over milieumaffia. Maar er zijn nog steeds mensen die nonchalant een blikje of flesje over z’n schouder in het slootje achter Albert Heijn gooien, die ’t te ver lopen vinden om verpakkingsmateriaal in de vuilnisbak op de hoek van het park te brengen. Hen bewust te maken is onze inzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *