Gerestaureerde waterpomp weer in bedrijf gesteld

Dit jaar bestaat het Meermanshof 340 jaar. En of dát alleen al niet genoeg reden is voor een feestje, dan is het wel dat dit jaar ook de gerestaureerde waterpomp in gebruik werd genomen. Aan oud-minister Elco Brinkman de eer deze waterpomp op een zonnige zaterdagmiddag weer in werking te stellen. Maar waarom drinkt onze stadgenoot daar een biertje bij?

In de oprichtingspapieren van het Leidse hofje aan de Oude Vest 159 staat dat elke dag de portier een ‘maat’ bier tapt voor de bewoners van het Meermanshof. Frits van Oosten is de voorzitter van de stichting, maar zo iemand heet regent-rentmeester bij hofjes, wilde deze traditie éénmalig in ere herstellen. Ook het verschijnen van een boekje over de geschiedenis van het Meermanshof dat werd aangeboden aan wethouder Yvonne van Delft maakt de dag al bijzonder.

Meermanshof opende in 1684. Er kwamen overwegend alleenstaande vrouwen van 40 jaar en ouder te wonen. Vermogend hoefde je niet te zijn , maar wel in bezit te zijn van een bed, twee kussens, een tafel en twee stoelen. “Wij verhuren nog steeds 30 woningen in de sociale sector aan alleenstaanden. De huur is net als in het verleden nog steeds redelijk”, aldus Van Oosten. “We zijn bezig de woningen te verduurzamen, maar wel op een manier dat het historisch karakter van het hofje niet wordt aangetast.

“Indertijd werd bij de bouw van het Meermanshof flink geïnvesteerd in een eigen watervoorziening. In de vijftiende eeuw verslechterde de waterkwaliteit van het grachtenwater. Met onderling verbonden regenbakken werd regenwater opgevangen en opgeslagen in waterkelders van enorme omvang die onder het gazon liggen. “Eeuwen later liggen de waterkelders er nog prima bij”, vertelt Van Oosten. In het midden van de Hoftuin een majestueuze waterpomp. Nu wel met elektrische aandrijving. Honderd jaar geleden was de pomp nog de bron van drinkwater voor de bewoners. Nu is het hofje gewoon aangesloten op de waterleiding. En wordt het water uit de kelder gebruikt voor besproeiing van de gazons. De pomp is vakkundig gerestaureerd met geld verkregen van de gemeente en het Prins Bernhardfonds. Dit laatste ‘goede doelen’ fonds heeft vele particuliere sponsors onder wie de familie Brinkman. De verborgen geschiedenis van het Meermanshof uitgeverij Ginkgo Leiden, € 9,50. ISBN978-90-833748-1-9 is te koop in de boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *