Nieuwe wegwijzer ondernemers blijft altijd actueel

De Leidse ondernemers die wel eens te mopperden dat ze nooit iets kunnen (terug) vinden van de gemeentelijke regels, zijn voor even de mond gesnoerd. Sinds wethouder Fleur Spijker (economie, sport en gezondheid) een nieuwe folder, vouwbrief in bierviltjes formaat introduceerde. Ook nog eens eentje die nooit verouderd. Met je smartphone en QR-codes tover je een overvloed aan gegevens op je smartphone. Nou, dat lees ik vanavond wel rustig op mijn PC thuis, is waarschijnlijk de gebruikersreactie.

Wat zijn de 22 vragen die je in een wip via de scanner beantwoord krijgt? Wie erover gaat bij de gemeente als je een bedrijf wilt beginnen (1). Wat wil je weten over bedrijfslocaties in de binnenstad (3). Wil je een horecabedrijf beginnen, in welke vorm en op welke plek (4). En dat alcohol schenken aan bepalingen zijn gebonden, is geen verrassing maar die lijst! En dat bij het vergunnen van terrassen de gemeente een afweging maakt tussen levendigheid, en leefbaarheid van de bewoners. O.K. ook omwonenden hebben rechten. (6).

Blurring

Denk je erover als ondernemer om je bedrijfsactiviteiten uit te breiden, je winkelfuncties te diversiviseren een beetje te mixen met andere zaken? Een wijngroothandel bijvoorbeeld die in een hoekje van de zaak en gezellige tafel wil inrichten om te pimpelen, kaarsje op tafel, bittergarnituurtje erbij misschien (7)? Blurring heet dat. Branche vervaging vroeger. Alles moet kunnen, maar mag ’t ook? Ja, als de regel het toestaan. Bouwen, verbouwen; parkeren, reclame en openingstijden, digitalisering, duurzaamheid en zero emissie logistiek etc. etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of er  staat wel iets over in op het nieuwe vouwblad. Was de ondernemer vroeger bang niet over alle en juiste informatie te beschikken, nu slaat hem de angst om het hart nog niet van alle in’s en out’s kennis genomen te hebben die hem zijn aangereikt. “Dat wist ik echt niet”,  kan voortaan beantwoord worden met: “Maar je kon het wel weten”. De folder, vouwblad in bierviltje formaat wordt ruimhartig verspreid onder anderen op de gemeentelijk Ondernemersborrel in de Stadsfoyer 19 juni in het stadhuis van Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *