Kaasmarktschool krijgt nieuwe eigenaar

Het besloten schoolplein van de Kaasmarktschool is een natuurgebied geworden met een overwoekerd rozenprieel en een vijgenboom waarvan de vruchten nog glanzen van de regen. De tand des tijds was meedogenloos voor het gebouw maar niet voor de monumentale trap. “Hier komt nog een lift, hoor”, bemoedigt Jaap Metzlar, voorzitter van Stichting Stadsatelier zijn bezoeker. “Er gaat nog wel veel meer veranderen”.

door Hans Schuurman

De gemeente verkocht de Kaasmarktschool aan Streetlife voor € 660.00 en gaat ‘t ingrijpend verbouwen. De ca. 20 kunstenaars krijgen tijdens de renovatie vervangende – of nieuwe ruimtes. Een aantal van hen wil na verbouwing terugkeren en komen bovenaan op de aanmeldingslijst. De meeste Leidenaren kennen de Kaasmarktschool met haar streng uitziende buitenkant alleen van buiten. Een vierkant statig gebouw overbekend bij het publiek vanwege alle plannen die niet doorgingen. De gemeente Leiden liep al jaren te leuren met dit onroerend goed. In de publiciteit over de verkoop gebruikt zij nu het woord ‘gunt’. Streetlife is een internationaal werkende Leidse firma in duurzaam straatmeubilair en andere buitendeur verblijfproducten. Met de nieuwe eigenaar is overeengekomen dat zij de culturele bestemming handhaaft. Zonder deze destinatie was het pand het drievoudige waard. De Stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt is blij met de koper omdat haar projectvisie bij hen in goede aarde valt. Streetlife gaat bovendien zelf een aantal werkateliers huren.

De Kaasmarktschool uit 1909 was en Protestants Christelijke Schoolvereniging en sinds 2014 een gemeentelijk monument. In 1985 werd het een verzamelgebouw voor kunstenaars en makers. Ongeveer 20 beeldende- en podiumkunstenaars, ontwerpers, theatermakers etc.  hebben een gebruikersovereenkomst.

Verbinding met de stad

De plannen voor de Kaasmarktschool houden een nieuwe invulling in van de binnentuin, het oude schoolplein. Een groen dakterras en visuele openingen van de gevel aan de Kaasmarktplein en op zij. “Ramen tot de grond die de verbinding met de stad verbeelden”, verduidelijkt Metzlar. Streetlife heeft bedongen aan de kant van Koppenhinksteeg en Kaasmarkt-zijde het gebouw uit te bouwen nodig voor een renderende exploitatie. In de ruimte van de huidige gymnastiekzaal, pal achter de voorgevel, worden activiteiten georganiseerd wat natuurlijk ook weer geld moet opbrengen.

Voor de firma Streetlife werken ongeveer zestig vormgevers, ingenieurs en architecten, die producten voor de openbare ruimte ontwerpen. Hun milieuvriendelijke en duurzame inrichtingselementen staan in steden verspreid over de wereld, ook in Leiden op het Stationsplein en het Singelpark. De geplande opening van de gerenoveerde Kaasmarktschool is begin 2027. Over het bedrag dat gemoeid is met de verbouw wordt gefluisterd dat het de koopprijs is maar wel twee keer over de kop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *