Begint je loopbaan in het Werkcafé?

“Waar kan ik u mee helpen”, vraagt de gastvouw van het Werkcafé in LEVEL. Vervolgens troont mevrouw haar jonge bezoeker mee naar een statafel. “Komt u voor een loopbaanadvies, (om) scholing of zoekt u gewoon een (bij) baantje”?

door Hans Schuurman

Elke dinsdag tussen 9.30 en 11.30 uur staan in het Werkcafé medewerk(st)ers klaar die door het UVV (Arbeidsbureau) en/of de gemeente zijn uitgeleend om de 10 á 15 bezoekers die ochtend te woord te staan. Hun leeftijd varieert tussen 18 en 60 jaar, man/vrouw 50/50. “Zullen we er even bij gaan zitten om uw vraag nader uit te werken”, zegt de gastvrouw.

Met het Werkcafé beoogt de gemeente inwoners te activeren op de arbeidsmarkt of vrijwilligerswerk te gaan doen. Werk, betaald of onbetaald, maakt dat je sneller integreert in de samenleving en je je gaven en talenten benut. Voor de meeste Leidenaren verschaft een baan inkomen, onafhankelijkheid en helpt mee te doen in de maatschappij. “De vraag naar personeel is groot op dit moment”, bevestigt de gastvouw. Dus heb ik het tegenwoordig voor ’t uitzoeken? “Nou, dat ook weer niet”, zegt zij.

Hoeveel uren wil je werken, ben je gebonden aan vaste werktijden, heb je beperkingen waar mee rekening houden moet worden? En werk je graag alleen of in teamverband, trouwens welke scholen heb je afgemaakt? Dit zijn vragen voor de aanbodszijde van werk. En aan de vraagzijde? Er zijn volop vacatures in Leiden tegenwoordig, zoals functies in de zorg, horeca, techniek en in verschillende andere branches. Als aanbod en vraag op elkaar aansluiten kunnen we een poging wagen te matchen. “Contact leggen met een werkgever in de sector,” informeert de gastvrouw voorzichtig. 

Ondersteuning

Maar het gaat de jongeman allemaal een beetje te snel. “Ik heb het afgelopen jaar helemaal niet gewerkt”, zegt hij. Ik lag shag te roken op de bank en z’n moeder zei dat het zo écht niet langer ging. Daarom ben ik hier”, biecht hij op. Voor sommige mensen is betaald werk niet onmiddellijk haalbaar. Bij voorbeeld vanwege persoonlijke omstandigheden, lichamelijke- of geestelijke gezondheidsproblemen. De gemeente biedt re-integratie- en participatievoorzieningen aan om hen te helpen naar werk. Met als doel een langdurige en stabiele werkgelegenheid eventueel met scholing en begeleiding. Een voorwaarde is wel dat betrokkene wil meewerken aan zijn eigen ontwikkeling. Dat staat onder meer in het ‘Beleidsplan Werk en Participatie 2024-2027’ dat vanaf vrijdag 7 juni gedurende 6 weken ter inspraak ligt. Voor meer informatie over’ t Werkcafé: www.werkcafehollandrijnland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *