Woningen voor ouderen uít de wijk ín de wijk

Op Lammenschansweg nr. 4 en 6 worden begin volgend jaar het oude (school) gebouw en de gymzaal c.a. gesloopt om plaats te maken voor 70 woningen. Daarvan zijn 60 seniorenwoningen, namelijk 24 sociale huurwoningen en 36 koopwoningen, en 10 eengezinswoningen. 55-plussers uit de wijk genieten voorrang als zij hun (te) grote huis opgeven voor een jong gezin. “Woningen voor ouderen uit de wijk in de wijk”, is de slogan van het Ouderencontact Profburgwijk.

door Hans Schuurman

Ton Polderman, zijn vrouw Carolien, Ineke en Philip Everts, Mieke Schlatmann en Jan de Bruijne waren indertijd initiatiefnemers van het Ouderencontact. De huizen in de Professoren- en Burgemeesterswijk werden érg groot toen de kinderen ‘t huis uitgingen. De levendige contacten uit ons werkzame leven raakten steeds meer op de achtergrond. Je wereldje wordt kleiner. Eenzaamheid ligt op de loer.

En als je eens bezoekjes aflegt in deze buurt zie je dat in veel huizen voorzieningen om beneden te slapen en plaats voor een badkamer ontbreken. Ook een eventuele traplift naar de ‘eerste’ is moeilijk te installeren. Verder werden de meeste huizen gebouwd in de 30er jaren toen met de breedte van de deuren geen rekening gehouden werd voor rolstoelgebruikers. Maar de wens voor een seniorenwoning, liefst in combinatie met anderen in je eigen buurt, beperkt het aantal plaatsen voor die bouw.

Doorstroming

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat als je ouderen wilt stimuleren plaats te (laten) maken voor jonge gezinnen, je hen ook geschikte woonruimte moet aanbieden. En met de zoektocht daarnaar was het Ouderencontact nou al jarenlang bezig. Ze werden echter steeds een beetje aan ’t lijntje gehouden. Óf het project was te duur óf de accommodatie, zoals de Finse school, werd net voor hun neus weggekaapt omdat anderen ’t geld zo op tafel konden leggen.

“Maar dat veranderde met de komst van wethouder Julius Terpstra (CDA) hij had een klik met ons”, vertellen de leden van de vanuit het Ouderencontact voor dit doel opgerichte stichting. “Het was een gelukkige bijkomstigheid dat Terpstra behalve wethouder Wonen ook wethouder Welzijn was”. “Hij snapte dat ouderenhuisvesting mét faciliteiten in de buurt een win-win situatie is voor wonen én welzijn”. “En de sociale cohesie, dat iedereen wat let op de ander, is een groot pluspunt bij voorzieningen voor ouderenzorg”. Terpstra: “Dit project voor seniorenhuisvesting is een lichtend voorbeeld voor andere wijken, ik zal mij verder beijveren voor soortgelijke projecten in de Merenwijk en Vreewijk”.Lammerschansweg nr. 4-6 met de nieuwbouw als inzetfoto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *