Worden de juiste studentenwoningen gebouwd?

Er is een schreeuwend tekort aan geschikte en betaalbare studentenwoningen in Leiden. Het College wil voor 2030 circa 2.700 woningen realiseren. Maar het leeuwendeel zijn studio’s: zelfstandige studentenkamers met eigen badkamer en keuken. Duo-raadslid Jurriaan Duijn (D66) ziet liever de bouw van de klassieke studentenkamer. Waarom komen die niet van de grond?

door Hans Schuurman

De afgelopen jaren zijn er al veel studentenwoningen gebouwd, zoals in de Lammenschansdriehoek of op het Bio Science Park. “Allemaal eenzame studio’s”, zegt Duijn. Hij betreurt het dat niet meer zoals in jaren ‘70, ‘80 en ’90: grote studentencomplexen, kamers met gedeelde woonkamer en keuken, gebouwd worden waar studenten samenwonen. Zoals die van de Pelikaanhof, Flanorpad of Klikspaansweg. Dat is gezellig voor studenten en veel efficiënter in het tegengaan van de kamernood dan het bouwen van grote kamers met ieder een eigen badkamer en keuken”.

Ook Leidse studentenhuisvester DUWO ziet de meerwaarde van deze gedeelde voorzieningen. Onderzoek toont aan dat samenwonen in een studentenhuis eenzaamheid vermindert en een groepsgevoel creëert. Studenten letten op elkaar, voelen zich sneller thuis en houden zich beter aan regels.

Huurtoeslag

De bouwkosten van kamers met gedeelde voorzieningen zijn nauwelijks goedkoper dan nieuwbouw van studio’s, maar de huuropbrengsten zijn wel minder. Voor projectontwikkelaars is die bouw daarom minder aantrekkelijk. Bovendien mag een verhuurder voor zo’n kamer minder huur vragen op basis van het puntensysteem. Het gevolg was dat ontwikkelaars de afgelopen jaren vooral studio’s bouwden. Daarnaast kan een student in een klassieke studentenkamer geen huurtoeslag krijgen, maar wel voor een studio. Een student betaalt in een zelfstandige kamer netto vaak minder dan iemand op kamers met gedeelde voorzieningen.

Duijn maakt zich ook zorgen over de betaalbaarheid van de nieuwbouw studio’s. Voor een woning in het recent geopende ‘The Fizz’ aan de Schipholweg betaalt een student al gauw € 945 bruto. Huurtoeslag voor kamers met deze prijs krijgt men pas vanaf 23 jaar, waardoor deze studio’s vaak te duur zijn voor de grootste groep studenten onder die leeftijd.

STING

Een aankomende wijziging van het puntenstelsel moet het opbrengstverschil tussen kamers en studio’s verkleinen. Maar dat is nog niet genoeg volgens Duijn. Hij wil dat de regering ook huurtoeslag voor onzelfstandige kamers beschikbaar stelt. Tot die tijd wil de D66’er dat bij nieuwe projecten wordt ingezet op een tussenoplossing: STING, ‘Studettes In Groepsverband’. Daarbij bouwt men kleinere studio’s in groepen. Met de vierkante meters die je daarmee bespaart, wordt een gemeenschappelijke woonkamer gecreëerd. “Zo heb je alsnog betaalbare huisvesting, met de voordelen van samenwonen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *