Politiek grijpt in bij streekomroep fusie

De journalistiek behoort de media te controleren maar donderdagavond was het de Leidse gemeenteraad die het beleid van onze steekomroep in oprichting ‘Unity met het nieuws van Sleutelstad’ kapittelde. Het voelt ongemakkelijk vond de gemeenteraad. “Maar wie anders kan orde op zaken stellen”, zei Marc Newsome (PvdA) die samen met Pieter Krol (CU) het blunderend oproep bestuur via de subsidiekraan een halt toeriep.

door Hans Schuurman

Met ingang van 2026 wil het Rijk de financiering van de steekomroepen, nu 230 in tal, met gerichte subsidieverstrekking reduceren naar ca. 80. Nu zijn het nog de gemeenten die de overmaat aan streekomroepen betoelagen. De gedachte achter de wetswijziging is de vrees dat gemeenten te dicht op deze media zitten en de onafhankelijkheid daarbij in het geding is.

Het was echter het personeel, vrijwilligers en sympathisanten die in opstand kwam tegen het in de fusieorganisatie met Unity.Nu en Sleutelstad. Beide organisaties zijn actief in de Leidse regio met amusement en tussen beide producenten, Chris de Waard en Rudo Slappendel, botert ’t niet. De rolverdeling, personele bezetting en begroting deed het fusie bestuur een beetje uit de losse pols en de samenwerking verliep uiterst stroef. De aankondiging dat de in Leiden gevestigde studio van Sleutelstad sloot onder instandhouding van de Unity studio in Leiderdorp gooide het bestuur de knuppel in het hoenderhok. Uit solidariteit met de producent van Sleutelstad, Chris de Waard, werd het werk neergelegd. Het bestuur schrok zich een hoedje, krabbelde teug, maakte verontschuldigingen, stelden een bemiddelaar aan en zou de organisatie en financiën nog eens allemaal rustig bekijken. Ondertussen vroegen ze nog eens een halve ton aan de buurgemeenten voor frictiekosten. 

Spoeddebat

Newsome als één van de aanvragers van het spoeddebat: “We hebben grote zorgen over de nieuwsvoorziening in Leiden door het conflict tussen Sleutelstad en Unity”. “Een sterke lokale omroep is ontzettend belangrijk voor de lokale democratie”. Met Krol, mede-indiener, benadrukte hij zich absoluut niet te willen bemoeien met de inhoud van het nieuws. Daarop werd bijna eenstemmig besloten er bij het omroepbestuur op aan te dringen vóór 2025 een nieuw fusieplan voor een kwalitatieve regiozender mét draagvlak van het personeel op tafel te leggen. Portefeuillehouder in het college, Yvonne van Delft, betaalt onder deze voorwaarden alsnog de € 40.000 die eerder wilde achterhouden. De VVD steunde het voorstel niet. Arie Roest: “Het is niet aan de gemeenteraad om via een debat het proces te begeleiden, inhoudelijke programmering te bepalen noch crisismanager te spelen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *