De Stevenshof gaat elektrisch koken

In de Stevenshof, met nog drie Leidse wijken en een stukje Merenwijk, worden de huizen verwarmd met Vattenfall warmtenet. Warmte dat anders in de lucht zou verdwijnen wordt benut. De duurzaamheidsinzet van de gemeente houdt in dat iedere Leidse wijk vóór 2030 overschakelt naar schonere energie en definitief afscheid neemt van het van aardgas. Deze energie kan behalve afkomstig van restwarmte maar ook op een mix zijn van duurzame alternatieven zoals aquathermie (water) en geothermie (aarde). Dat is de inspirerende redenering van de gemeente verwoord in hun energienota.

De Stevenshof heeft bij hen een aandachtsstreepje voor. Ongeveer vijfhonderd huishoudens koken daar ook al elektrisch, bijvoorbeeld met een inductiekookplaat. En natuurlijk wil de gemeente daar als eerste het gebruikersaantal uitbouwen mogelijk tot vierduizend woningen. Hiermee zou de Stevenshof als eerste een aardgasvrije wijk worden.

Energiewethouder Yvonne van Delft (GL) betrekt de wijkbewoners bij haar plannen en heeft daartoe een wijkuitvoeringsplan (wup) opgesteld en kondigt professionele begeleiding aan. Zij erkent, desgevraagd, dat deze overstap van gas naar stroom voor gebruikers wel kosten met zich mee kan brengen. Misschien een nieuwe pannenset aanschaffen (beschadigde onderkant), een extra groep in de meterkast en (vroegtijdige) vervangen van een gaskookplaat met een inductiekookplaat scheelt wel een paar honderd euro. Van Delft wijst op de subsidiemogelijkheden via ‘investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE). www.leiden.nl/energietransitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *