Gaan hospita’s de studentenkamer tekorten helpen oplossen?

In Leiden bestaat een schreeuwend tekort aan studentenkamers en er staan veel kamers leeg. Hoe deze vraag en aanbod af te stemmen? Bouw – en welzijn wethouder Julius Terpstra (CDA) en Joost Bokkers, medeoprichter van Hospi Housing, een kamerbemiddelaar, bezochten twee Leidse huishoudens en gingen wijzer de deur uit. Goed matchen, was een conclusie.

door Hans Schuurman

Hospita Alexandra woont met haar gezin aan de Langebrug, Mélina filosofiestudent woont al een jaartje bij haar in. De huurster heeft een bescheiden bemeten slaapkamer met annex natte cel in het achterhuis en het stilzwijgend gebruik van het hele huis. Maaltijden gebruiken Alexandra en Mélina vaak samen. De onderlinge verhouding lijkt op een verhuurder en vriendin des huizes relatie als zij voor een praatje naast haar hospita Alexandra gaat zitten. “Als Mélina een late avond heeft, meldt ze mij dat altijd even”, zegt de hospita. En Mélina, mag je vriend of vriendin bij je blijven slapen? ”Ja hoor”, antwoordt haar hospita voor haar, “als ze ’t maar wel even tevoren met mij overlegt”. Melanie betaalt € 395”, = per maand, inclusief gebruik alle huisfaciliteiten, gas en licht.

Veilig

Op naar de Oranjestraat hospes Piet-Hein staat al bij de voordeur. Hij verhuurt aan de uit India afkomstige student sterrenkunde, Harshit. “Bijna een jaartje nu”, zegt Piet-Hein, “een stille jongen, vegetariër, kookt z’n eigen potje en z’n beste vriend is volgens mij de computer”. “Hij heeft een eigen toegang en als hij de deur uitgaat, klopt hij altijd even aan mijn deur om dat te zeggen”. Wij respecteren elkaars privacy, maar veel hebben wij ook niet te bespreken. “Ik bemerk zijn aanwezigheid nauwelijks. Ik vind het ook wel een veilig gevoel nog iemand in huis te hebben. Je weet maar nooit toch, ik raak ook op leeftijd”. Harshit betaalt € 475, inclusief gas en elektra voor zijn bescheiden slaapkamer, natte cel en koopplaatje op de vensterbank. Piet-Hein: “Voordat ik kon verhuren, moest ik wel mijn hypotheekverschaffer informeren, mijn opstalverzekering aanpassen en ik heb onkosten gemaakt voor aanleg van het extra toilet boven.                                             

Matchen

Stadsbestuurder Terpstra en kamerbemiddelaar Bokkers praten even na over de ‘win-win situatie’. Winst voor de kamerzoeker, winst voor zowel hospita en hospes met sociale contact op maat. Plus dat extra belastingvrij inkomentje niet te vergeten. Kamerverhuur met hospita (hospes) oubollig? Tijden veranderen. Zijn de ideeën over privacy en bemoeizuchtige verhuurders nog geldig? En is eenzaamheidbestrijding gediend of het het meer deel willen uitmaken van de (hele) Leidse samenleving? Hospi Housing:  https://hospihousing.com/nl/ bemiddelt jaarlijks 100 aanvragers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *