Meer erkenning veteranen door de oorlog aan de Europese grenzen?

De Leidse Veteranen bijeenkomst vindt traditioneel plaats op de vrijdag vóór de zaterdag van het officiële Veteranendefilé in Den Haag. De Hooglandse Kerk is plaats van samenkomst van Leidse militairen die deelnamen aan oorlogs- en vredesmisseis.  Burgemeester Peter van der Velden sprak de 51 oudgedienden met aanhang toe. De middag eindigde met de ‘blauwe hap’ of te wel rijsttafel..

door Hans Schuurman

Bij het Veteraneninstituut zijn 265 Leidenaren ingeschreven, waarvan 245 uit dienst en 20 nog in actieve dienst. Het aantal deelnemers in de Hooglandse Kerk dunt de laatste jaren aardig uit en de tijd van uniformen en blinkende borstversieringen behoort eveneens tot het verleden. De jaarlijkse bijeenkomsten zijn de erkenning van de inzet van onze militairen buiten de landsgrenzen, dat was de inhoud van de speech van Van der Velden. De rigoureuze terugloop van het  aantal deelnemers komt omdat de veteranen van de z.g. Politionele acties langzamerhand uitsterven. Zij vochten aan Nederlandse kant in de vrijheidsstrijd tegen de Indonesiërs in de periode 1949 tot 1953. Er waren in die jaren ca. 220.000 militairen bij betrokken. En omdat hun categorie altijd het leeuwendeel uitmaakte van de veteranen dag bezoekers, slinkt hun aantal en vandaar die traditionele rijsttafel als afsluiting.

Dienstplichtig

Oudste aanwezige veteraan vandaag was de heer G.M. Seijn, 97 jaar, hij was actief geweest in 1946 te Indonesië. “Ik ging op 17 jarige leeftijd naar ‘Ons Indië’, vertelt hij. “De regering en de  oude koningin, hij bedoelt Koningin Wilhelmina, gaf indertijd voeding aan het  idee dat wij de Indonesiërs kwamen bevrijden. Net zoals wij door de geallieerden bevrijd waren, hé. Maar het was gewoon een koloniale oorlog waar wij Hollanders aan de verkeerde kant stonden. En ik moést hoor, ik was een dienstplichtige”. “Enfin, met ouderdom komt wijsheid, zal ik maar zeggen”.

En waarom zo weinig uniformen in de zaal? “Het is geen militaire bijeenkomst maar een social event”, vertelt  een veteranen dag bestuurslid, “In Den Haag morgen ligt dat anders”. “Verder wordt het in uniform over straat lopen, niet door iedere burger zo gewaardeerd”, vervolgt hij. Of het (voor) oordeel over militairen in de huidige tijd, van de oorlog aan Europa’s grenzen kantelt, weet hij niet.

De burgemeester heeft ook nog een nieuwtje voor de veteranen: In de eerste week van mei volgend jaar, zo rond 4 en 5 mei 2025, komt in de Stadhuisfoyer een kunstproject: ‘Helmen vol verhalen”. In deze tentoonstelling worden 22 jonge veteranen gekoppeld aan een kunstenaar die hun ontmoeting ná terugkeer van een missie met de samenleving én hun thuisfront verbeeldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *