Spanjaardbrug fiets- en voetgangerspoort

In het eerste kwartaal van 2027 wordt de Spanjaardbrug echt een fiets- en voetgangerspoort. Geen personenauto’s meer over de brug, alleen nog toegang voor OV en calamiteitenverkeer. Maar deze verkeersaankondiging is nou al zo vaak uitgesteld, dat niemand ’t nog serieus neemt!

Wethouder Daan Binnendijk uit Leiderdorp is daarom speciaal naar het Leidse stadhuis gekomen om aan al die uitstel verhalen een einde te maken. Deze datum staat echt vast, ongeacht eventuele vertraging bij de aanleg van de Leiden Ringweg Noord (LRN)”, bezweert hij. Want daar wringt de schoen.

De LRN en met name het traject stukje over de oude Oud Spoorbaan loopt keer op keer vertraging op en laat de ongewenst verkeerssituatie bij de Spanjaardbrug die daaraan gekoppeld werd, maar steeds voortduren. Verwarrend en onveilig is die voorrangssituatie aan Leiderdorps kant van de Spanjaardbrug, waar Splinterlaan, Zijldijk en Van der Valk Boumanweg op uitkomen. Dagelijks komen hier 10.000 fietsers langs, veel kinderen op weg naar school en huis. Bijna-ongelukken zijn aan de orde van de dag.  In 2027 word door afsluiting van de Spanjaardsbrug voor ‘t autoverkeer en de weg vanaf het kruispunt Lage Rijndijk-Sumatrastraat in Leiden tot aan het kruispunt Zijldijk-Vlasbaan in Leiderdorp opnieuw ingericht. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor fietsers, voetgangers en het OV ook plaats voor groen. “Er worden 4 extra bomen aangeplant en de bestaande groenvlakken worden verbeterd en vergroot”, zegt GL. Wethouder Ashley North van Leiden gretig. North heeft ook een boodschap voor ondeugende automobilisten: “Om het verbod voor personen autoverkeer te handhaven, komen er camera’s, dezelfde als in de Breestraat, aan Leidse zijde van de brug”. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *