Vraag naar doorschuifwoningen maakt Touwpleinproject urgent

Op de hoek van Sumatrastraat en Antillenstraat maakt de huidige bebouwing plaats voor drie appartementsgebouwen met ca. 50 sociale huurwoningen van 4, 5 en 6 bouwlagen hoog. Met kritische opmerkingen van de raadscommissie over extra kosten, parkeren en de verplaatsing van voetbalkooi lijkt de zaak wel beklonken. Alleen de opmerking van Thijs Vos (Partij Sleutelstad) dat bewoner(s) zich onder druk gezet voelen om met  de sloop- en nieuwbouwplan voor het Touwpleinproject in te stemmen, is een lelijke stoorzender.

door Hans Schuurman

Het Touwpleinproject maakt deel uit van de grootste gebiedsontwikkeling van Leiden, de gebiedsvisie Park de Zwijger. Hier worden totaal 470 woningen aan beide zijden van de Willem de Zwijgerlaan  gesloopt en 1.400 appartementen komen ervoor terug. Er is flink haast bij dit project want de betreffende woningen zijn voorbestemd als ‘doorschuifwoningen’, een treintje in de woorden van wethouder Julius Terpstra omdat zij tijdelijk bewoning zijn van gezinnen die elders weg moeten.

Onder druk gezet

Terpstra wil het naadje van de kous weten over de verontrustende opmerking van Thijs Vos of zijn ‘informant(en)’ en vraagt of zij onder druk gezet zijn door de woningcorporatie, de gemeente óf medebewoners misschien? Vos moet hierop het antwoord schuldig blijven naar belooft de klager(s) te bewegen contact op te nemen met de wethouder. Volgens Vos zouden tegenstemmers voor het vernieuwbouwplan bedreigd worden met het argument dat zij wel eens een slechtere deal zouden kunnen krijgen als zij bleven opponeren bij toewijzing van een nieuwe (tijdelijke) woning. De wethouder spreekt de mogelijkheid op voorhand fel tegen. “Woningtoedeling gebeurt noch door de gemeente, nog door de woningcorporaties maar onafhankelijke neutrale instantie ‘Holland Rijnland’, zegt hij. Hij dringt opnieuw aan op informatie

Duo raadslid Bob Scheffer (VVD) verwoordt de wens van de bewoners om het geplande aantal parkeerplaatsen van 15 uit te breiden naar 25. Op welke geschikte plek, weet hij niet antwoordt hij desgevraagd. Hij wordt vervolgens beleefd afgekraakt door zijn collega raadsleden die er fijntjes op wijzen dat dit aantal van 15 volgt uit de eerder door de gemeenteraad vastgestelde parkeernormen. “Wil de VVD deze verordening herzien, misschien? Minder vrolijk is de raadscommissie over de halve ton die de gemeente moet bijpassen bij het plan. En sommigen evenmin dat de  woningen na 10 jaar hun status sociale woningbouw kunnen verliezen en op de vrije markt verkocht kunnen worden. De voetbalkooi en de speeltoestellen waaronder het rode touwen klimrek worden tijdelijk verplaatst en er wordt nog bezien waar zij in de nieuwe woonsituatie een ander goede plekje in de wijk zullen krijgen. 

Een gedachte over “Vraag naar doorschuifwoningen maakt Touwpleinproject urgent

  1. Wie bepaalt wanneer een woning uit de sociale woning voorraad verkocht mag worden?
    En waarom kan niet worden overeengekomen dat dit niet mag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *