Wethouder uit Dordrecht wordt nieuwe burgemeester van Leiden

Peter Heijkoop werd vorige week door de gemeenteraad voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Leiden. Heijkoop (1983) is lid van het CDA nu nog wethouder in Dordrecht en locoburgemeester van 2011 tot 2016 ook raadslid daar. Hij is bestuurslid van het VNG, studeerde gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Officieel begin hij op 19 september zijn nieuwe baan. Nu even druk met het zoeken van een geschikte woning voor zijn gezin, vrouw en vier kinderen.

door Hans Schuurman

Heijkoop is opgetogen over zijn aanstaande kroonbenoeming tot burgemeester van onze historische en dynamische stad. Hij werd geselecteerd uit 26 kandidaten (11 vrouwen en 15 mannen) door een (vertrouwen) commissie uit de gemeenteraad. Deze raad had vorige week dinsdag wel ruim 3 uur nodig zijn voordracht te bevestigen. In een besloten vergadering stond de voorkeur voor Heijboer nooit ter discussie viel te beluister een in de wandelgangen de gemeenteraad. Alle raadsleden wilden graag ook hun stem laten horen.

Onze burgemeester straks voldoet perfect aan het profiel dat de gemeenteraad eerder, samen met de Commissaris van de Koning, opstelde. Die benoemingswensen kwamen bijna volledig overeen met mening van 12 bekende en onbekende Leidenaren van de interviewserie dit voorjaar in het Leids Nieuwsblad. Daarin was expliciet de wens van een burgermoeder dominant  en een jonger iemand. Voor dit laatste wordt men wel op z’n wenken bediend.

In het flits interview dat het Leids Nieuwsblad op de voordracht avond met Peter Heijkoop had, vroegen wij hem: Wij weten nu langzamerhand wel wat iedereen van u verwacht, maar wat brengt ú met u mee naar Leiden? Heijboer: Heel veel energie en werklust. Ik heb de gelukkige gave om mensen te verbinden, dát ga ik in Leiden waar nodig doen. Ik breng een sociaal hart mee, dat in het bijzonder is afgestemd op Leidenaren die het financieel niet breed hebben”. “Daarbij heeft de werkgelegenheid mogelijkheden en economische bloei van het Leiden Bio Science Park mijn bijzondere aandacht”. Door zijn jong gezin komt Heijboer in aanraking met de Leidse samenleving in den brede.

Aan de voorzitter van vertrouwenscommissie Rembrandt Rowaan (GL) tenslotte de vraag waarom in Leiden de periode tussen opzegging van de vorige burgemeester, Henri Lenferink  en het aantreden van de nieuwe burgemeester bijna 1 ½ jaar duurt, terwijl de Rotterdamse burgemeester benoeming ‘t in de helft afkon. Volgens Rowaan houdt dit tijdsbestek verband met de zorgvuldige en uitgebreide (burger) inspraak procedures die gehouden werden. Bovendien was een jaar voor een waarnemend burgemeester ingepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *