Het LBSP is nog wel de banenmotor van Leiden, ongeveer een derde van alle directe en indirecte banen vind je hier, maar onze regionale groeitijger heeft ook z’n problemen. De eenzijdige samenstelling van de bedrijvigheid, de ‘oude economie’ die in tegenstelling tot de ‘nieuw economie’ wat achterblijft vanwege personeelstekorten en met name de torenhoge woonlasten speelt hen parten.
door Hans Schuurman
Deze informatie en nog veel meer staat te lezen in de ‘Index071’ de economische monitor die jaarlijks onderzoeksbureau Blaauwberg in opdracht van Economie071 opstelt. Zij analyseert de regionale bedrijvigheid sinds 2012 en toetst de ontwikkeling op 29 criteria. Het 071-gebied onderscheidt zich maar weinig van landelijke ontwikkelingen de aantrekkingskracht voor de ‘oude economie ’blijft echter wat achter. Bereikbaarheid en een minder goed vestigingsbeleid zijn minpuntjes. Maar met de ‘nieuwe economie’ onderscheidt de Leidse regio zich in positieve zin, door veel kennis, micro ondernemerschap, jong talent en de mix van wonen en werken. De kenniseconomie jaagt deze positieve ontwikkeling aan, zoals de groei van bedrijven actief in de kennisclusters ‘life sciences’ en ‘space’, concludeert Blaauwberg.
Dreigende personeelstekorten zetten een rem op de werkgelegenheidsontwikkeling. Het aantal studenten neemt af hetgeen tot heden redelijk gecompenseerd werd door internationale studenten. Maar dat tij kantelt. Dat is niet het gevolg van afnemende belangstelling voor bèta- en zorgstudies, maar door minder jongeren aanbod. De arbeidsmarkt voor personeel uit de technologische clusters is volkomen internationaal. Als je de internationale concurrentie voor studenten en personeel niet wordt aangegaan, kun je wel eens in je eigen voet schieten, waarschuwt Blauwberg. Bovendien ontbreekt het aan een opvolggeneraties door de pensionado wolk die snel op ons afkomt, zeggen zij.
Woningmarkt oververhit
Ondanks dat de werkgelegenheid niet toeneemt, blijft het aantal jaarlijks startende ondernemingen toch groeien. Het zijn vooral eenmanszaken en kleinbedrijven. In de vorige index071 signaleerde Blauwberg een herverdeling van de arbeidskracht. ‘De werkgelegenheid neemt niet toe, maar in plaats van dat iedereen bij grote bedrijven werkt, werken mensen steeds meer voor zichzelf of bij kleinere bedrijven’
Voor het aantrekken van gekwalificeerd personeel werkt de Leidse woningmarkt ook niet echt mee. De gemiddelde verkoopprijs van een huis in ‘071’ was dit jaar net iets onder de vijf ton en ook de huren blijven stijgen. Als we kijken de huurprijzen per m2 van de laatste twee kwartalen van 2023, staat Leiden van de 30 grootste steden in Nederland op nummer 4.