Op 18 augustus, de zelfde dag dat Waterambacht Leiden (WAL) de Haagse Rechtbank vroeg een stokje te steken voor de walreconstructie van de Schelpenkade, startte de gemeente met die klus. De Schelpenkade is een onderdeel van de mega klus om 13 km Leidse kades te vernieuwen. Exact op die 18de augustus voerde de aannemer werkpontons, materiaal en de hydrolyse pers daarvoor aan. Was het toeval, óf, wilde de gemeente zo haar critici voor voldongen feiten stellen?
“De renovatie met stalen kwelschermen is nodig om verder verval van de kademuren te voorkomen”, gaf wethouder Ashley North indertijd als verklaring voor de werkzaamheden die enige jaren duren. De oude damwanden zijn vaak verrot en bij stevige regenbuien sijpelt (stroomt) het water tussen de straatstenen door ondergronds af naar de gracht en neemt zand en aarde mee. Dit voorjaar werd al begonnen bij de Steenschuur.
Het WAL is kritisch over de doorvaarbaarheid van de Schelpenkade, die straks een metertje smaller wordt en waarschuwt voor het verminderd vermogen water af te kunnen voeren. Maar haar grootste bezwaar geldt de aantasting van de historische waterloop, de Schelpenkade die als “De Vliet’ de verbinding vormt met het Rapenburg. Deze omgeving is niet voor niets een beschermd stadsgezicht omdat hier op 3 oktober 1574 de geuzen de stad introkken om bij de Jeroensbrug haring en wittebrood uit te deelden aan de hongerende bevolking. Nog jaarlijks vindt hier de openingsscène van de 3 October feesten plaats.