“Het Certificaat ‘Dementie vriendelijke gemeente’ verwerven is één van mijn ambities”, begint welzijn wethouder Julius Terpstra (CDA) het gesprek ter gelegenheid van Wereld Alzheimer dag op 21 september. “Ik ben super gemotiveerd het leed van deze vreselijke ziekte te verzachten mede omdat ik het ziekteverloop van mijn opa Daan uit Rijnsburg nog scherp op mijn netvlies heb.
door Hans Schuurman
Wethouder Terpstra kreeg deze zomer een brief van Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland die schreef dat in Leiden 1.600 mensen aan deze progressieve, dodelijke hersenziekte lijden. Alzheimer Nederland voorspelt dat het aantal Leidenaren met dementie tot 2040 oploopt tot 3.000, een toename van 188% procent. Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Bij vrouwen is die kans nog groter omdat zij ouder worden, één op de drie van hen zal ooit gaan dementeren. Wordt in uw stad voldoende aandacht besteed aan mensen met dementie en hun omgeving, was Wilmink vervolg vraag. Óf is uw aandacht veel meer gericht op ouderen in het algemeen?
Terpstra: “Wij werken samen met Alzheimer Nederland en het Expertisecentrum Dementie en Transmuralis met dementievriendelijk initiatieven. Zoals Het Onvergetelijk Museum, een speciale rondleiding door museum De Lakenhal, gericht op de beleving van mensen met dementie. De Dementheek in een hoekje van de bibliotheek BplusC waar informatie over dementie beschikbaar is en regelmatig een casemanager dementie aanwezig is. De ‘Klantreis Dementie’ maakt mensen met dementie wegwijs in het zorglandschap. En het Alzheimer café voor mantelzorgers niet de vergeten. De website wegwijzerdementiezhn.nl verschaft nuttige informatie. Tenslotte tijdens de week van ‘Wereld Alzheimerdag’ wordt in Trianon een speciaal programma met een lezing en een film aangeboden”.
Terpstra: “Het ouderenbeleid, waar ook dementie onder valt, werd recent geëvalueerd. De maatschappelijke urgentie in aanmerking genomen, ontwikkel ik een nieuw beleid met expliciete aandacht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers”. “Er wordt eveneens specifiek ingegaan op de behoeften van mensen met dementie en een migratieachtergrond, dit is een groeiende groep binnen de samenleving”. “De intramurale voorzieningen voor dementie, de verpleegtehuizen Topaz en Libertas Leiden vallen buiten mijn verantwoordelijkheid, die worden gefinancierd door het rijk. Wel werken we goed en prettig met hen samen”.