“Een nieuw gebouw in een oud jasje”, zo duidt universiteitsbestuurder Martijn Ridderbos het gerestaureerde universiteitsgebouw aan de Witte Singel 27a bij haar opening vorige week. Stond hier nog maar een jaartje geleden een bouwskelet van alleen buitenmuren, nu een ruimtelijk, licht en extravert gebouw met een centraal atrium en een ruime hoofdentree. Het merendeel van het oorspronkelijke gebouw en de gevel zijn hergebruikt. Er is volop ruimte voor ontmoeten, een coffee corner met zitjes binnen en buiten op het plein. De fietsen rommel is verbannen naar de kelder. Het gebouw is. Lipsius, onderdeel van Humanities Campus en er worden alle talen van de wereld gedoceerd en ook het bestuur bureau is er gevestigd.
Veel aandacht aan duurzaamheid, 200 m2 aan isolerend groen en 800 m2 aan zonnepanelen. Kranen, douches en toiletten zijn waterbesparend en het gebouw is geheel voorzien van Ledverlichting. Het echte eerste volledig aardgasvrije universitaire gebouw in de binnenstad.
Wethouder Fleur Spijker prees de universiteit voor het gebouw en haar verbondenheid met de stad. En dat dit het eerste Leidse universiteitsgebouw is vernoemd naar een vrouw.
Naamgever Herta Mohr (1914-1945) was een Joodse Oostenrijker die met haar ouders in de jaren ’30 naar Leiden verhuisde, hier studeerde en als Egyptoloog naam maakte met haar studie van de Egyptische mastaba (grafkapel) in het Rijksmuseum van Oudheden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Mohr, vanwege haar joodse afkomst, gedeporteerd en overleed in concentratiekamp Bergen Belsen. Spijker: “Haar naam van het gebouw bekt ook nog lekker en zal spoedig beklijven, Mohr met een Leidse rollende rrr”.