Leiden heeft een jongerenraad, twee afgevaardigden per Leidse middelbare school, die invloed hebben op beslissingen die (ook) over jongeren gaan. Donderdagmiddag werd de 24 leden tellende raad geïnstalleerd. Zij kunnen de gemeenteraad gevraagd of ongevraagd adviseren. Die jongerenraad was het initiatief van de raadsleden Alex Friso (GroenLinks) en Mitchell Wiegand Bruss (SVL). ‘Omdat jongeren niet mogen stemmen voor hun 18de en niet vergeten mogen worden door de politiek’, was een overweging. De gemeente wil steeds meer doen om kinderen en jongeren mee te laten praten als er bijvoorbeeld bij hun in de wijk iets gebeurt, maar in ons politieke proces hadden ze nog geen plek. En als het advies van de jongerenraad niet (volledig ) wordt gevolgd door het stadsbestuur? De gemeenteraad belooft in zo’n geval de jongerenraad hierover achteraf uitleg te geven. Stilletjes hopen de raadsleden dat door de jongerenraad ook het democratisch bewustzijn bij de jeugd wordt aangewakkerd.
Deelnemende jongeren ontvangen een vergoeding van 390 euro per jaar voor het werk, vergaderen, voorbereidingen en vooroverleg dat zij in hun eigen tijd moeten doen. Verschillende van hen zitten al in een leerlingenraad of zijn klassenvertegenwoordiger. Zij werden per school gekozen of reageerden op een oproep. “We doen ’t echt niet voor het geld en we kennen het klappen van de zweep”.
De meeste jongeren komen tamelijk blanco naar hun eerste vergadering. “Ik laat ’t eerst wel op mij afkomen’, zeggen de meesten. “Wij gaan er op letten dat kinderen die het thuis arm hebben met alle school activiteiten kunnen meedoen”, antwoordt een vertegenwoordiger. Fenna van Buren, zij is een vertegenwoordiger van het Leonardo College, wil al wel wat kwijt wat zij op de vergaderagenda wil: Verkeersveiligheid rond de school, ouders die met auto’s ons fietser blokkeren. De stalling voor fatbikes geeft problemen, met die dikke banden nemen zij twee stallingsplaatsen in. En Fenna, vind je dat de Jongerenraad een vergadervoorzitter uit haar midden moet kiezen óf wordt, zoals bij de gemeenteraad, een iemand van buiten aangewezen die de vergaderingen leidt? Fenna (13): “Ik denk dat er genoeg kwaliteit aanwezig is in onze raad om uit ons midden een voorzitter te kiezen”. Daar hebben wij geen volwassenen van buiten voor nodig, denkt zij. Krijgt Leiden op termijn een gekozen jongeren burgemeester?