“In september verhuisden wij naar de Witte Rozenstraat het voormalige verzorgingshuis Groenhoven”. “Sorry, maar we hebben nog niet eens alles uitgepakt”. De Oekraïense Ira Pavliv en haar dochter Sofie (9) vluchtten bijna twee jaar geleden voor het Russisch oorlogsgeweld uit Lviv. Na een slopende busreis stapten ze in september 2022 uit voor Stationsplein 107”.
door Hans Schuurman
“Bijna dagelijks heb ik contact met mijn ouders en zusje die nog in Lviv wonen”, vertelt Pavliv. Er vallen nog steeds bommen, het is uiterst onveilig. De man van mijn zusje, dient in het leger. Mijn ouders hebben de zorg van mijn oma van 84 en kunnen daarom niet weg. Ik lig s ’nachts vaak wakker niet meer van de bommen maar van ’t piekeren. Ik ben gescheiden maar voor mijn dochter Sofie houd ik de verhouding met mijn ex-man goed”.
Ira Pavliv werkte de afgelopen jaren als schoonmaakster. Maar ze is gestopt. “Ze had er ‘schoon’ genoeg van”, vertaalt de tolk haar woorden. “Ik zoek een betere baan, een die beter past bij mijn technische opleiding. In Oekraïne was ik cheffin van een telecom montage afdeling. Er is hier best wel werk voor ons maar de meeste Oekraïners werken op flink onder hun opleidingsniveau, vertelt Pavliv met tussenkomst van een tolk. Ze spreekt na twee jaar in Nederland nog maar weinig Nederlands en is zich er pijnlijk bewust van dat dit een beletsel vormt voor beter werk. Er is een cursusaanbod voor de Nederlandse taal, ja, ze weet ‘t.
Groep 4
Sofie zit in groep 4 van de Leimundaschool en vertelt in het Nederlands: ”We hebben één juf en één meester plus een juffrouw in onze klas van 25 leerlingen die assisteert. Bij het antwoord op de vervolgvraag, wat het verschil is tussen het onderwijs in Oekraïne en in Nederland, heeft Sofie wel even de hulp nodig van Christine de tolk.
Sofie: “De school In Lviv is best streng, je krijgt een opdracht en een beoordeling van het resultaat, goed of fout. Hier is alles veel losser, je mag veel meer zélf bepalen. En bij het vak rekenen in Lviv kreeg je een pluim als het antwoord goed was. Hier zegt de juffrouw: Goed, Sofie, en hóe heb je ’t berekend?
Dit artikel is de tweede van een serie van 10 over de 555 Oekraïners die in Leiden wonen. De artikelenreeks wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het Leids Mediafonds