Oekraïense Inna Tihonova is activiteiten leidster

“Stil zitten kon ik in Kyiv ook niet, daar runde ik een agentschap voor sportzaal vloeren”, vertelt Inna Tihonova. “Nu besteed ik mijn tijd aan activiteiten te organiseren voor Leidse Oekraïense ontheemden. Mijn man Alexei woont nog in Kyiv, hij werkt op het stadhuis bij volkshuisvesting en wordt dagelijks geconfronteerd met de rampspoed door bombardementen en energie uitval.

door Hans Schuurman

Tihonova (42) vluchtte in februari 2022 een paar dagen na de Russische inval met haar twee kinderen. Via Hongarije, Kroatië belandde zij in Nederland. Als een van de eerste ontheemden was zij zo fortuinlijk twee jaar een particulier een woninkje in de Marebuurt te krijgen. Nu deelt zij met haar zoon Mykita (17) en dochter Lisa (16) een kamer in het voormalige Best Western Hotel aan de Lange Mare. Ze spreekt mondjesmaat Engels, de taal die zij pas in Nederland leerde.

Tihonova is een drijvende kracht achter de bijeenkomsten voor haar landgenoten om zich in Nederland beter thuis te voelen. “We doen spelletjes en wisselen informatie uit over gezondheidszorg, medicijnen, aankopen etc. etc. Na tweeënhalf jaar heeft zij een groot netwerk opgebouwd.

Vanavond vertelt zij aan een groep docenten Engels die haar landgenoten lesgeven over de Leidse Oekraïners in Leiden. Het zijn Engelstalige vrijwilligers. Onder hen veel expats die in Leiden wonen en blij zijn zich zo nuttig te maken. En zowat afkomen van hun imago dat ze weinig deelnemen aan de Leidse samenleving. Veel Oekraïense ontheemden leren liefst Engels omdat ze met die taal overal terecht kunnen. Hoewel met Nederlands hun arbeidskansen stijgen.

Militaire dienstplicht

Tihonova ging deze zomer met de Mykita en Liza naar Kyiv. De kinderen hadden hun vader twee jaar niet gezien. Mykita zette daar een belangrijke stap voor hem door zich voor militaire dienst te registeren. “Tijdens het verblijf in Kyiv gingen s ’nachts verschillende keren het luchtalarm af, vertelt Tihonova. Inwoners van Kyiv negeren dergelijke waarschuwingen vaak langzamerhand en draaien zich nog eens om in hun bed. “Maar mijn kinderen deden geen oog dicht, zaten elke keer recht op in hun bed”. “Ik ben zo blij dat de kinderen veilig zijn in Nederland”. In Nederland volgt Mykita online een cursus Informatie Technologie en een beroepsopleiding in ouderenzorg. Liza studeert online aan hetzelfde Kyiv college grafic design”. “Na de oorlog ga ik terug naar Kyiv. Mijn kinderen mogen kiezen, áls ze kunnen kiezen tussen Oekraïne en Nederland”.

Dit artikel is de derde van een serie van 10 over de 555 Oekraïners die in Leiden wonen. De artikelenreeks wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het Leids Mediafonds

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *